Show more Show less

56014

ARHITEKTONSKI FOKUS KREŠIMIRA ROGINE

13,14
11,83
Lowest price in last 30 days: 10,51 
available
ISBN ISBN: 978-953-7355-83-8
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2011

About the book ARHITEKTONSKI FOKUS KREŠIMIRA ROGINE

U svijetu dramatično rastrganom prirodnim, ekološkim katastrofama i ideološko-interesnim tenzijama, u ambijentu stalnog ubrzavanja misli, legalizacije globalne »bijele buke«, u vremenu karakteriziranom sve očitijim rasipanjem umjetničke percepcije Krešimir Rogina svojim tekstovima o arhitekturi i društvu koje ju stvara uporno promovira bitnost onog jednog - glasa u nama, intuitivnog unutarnjeg promatrača, svjedoka intimističkih doživljajnih fenomena nove stvarnosti i općih mjesta novije arhitektonske povijesti. Potpuno stajući iza svog doba, ne zalazeći u manifestne naputke za podobno i ispravno, Rogina se putem markiranja i seciranja osobnih afiniteta inventivno i uvjerljivo zadržava na potrazi za objektivnošću kao zahtjevnoj disciplini. Pored zanimljivog, vještog i iznimno educiranog preispitivanja naratora-arhitekta ova knjiga čitaocu nudi i sve rjeđu mogućnost - uvid u autentično i komparativno promišljanje šire gradbene kulture kao dragocjenog nasljeđa za koje nas vežu veze od notorne važnosti i zbog kojeg je vrijedno odmetnuti se od recentnog, nikad spektakularnije upakiranog konformizma estetskog poimanja.
(MARIJAN HRŽIĆ)

Krešimir Rogina jedinstven je protagonist hrvatske kulturne scene koji već desetljećima kontinuirano djeluje kao praktičar, publicist, kritičar i teoretičar arhitekture, pri čemu se te aktivnosti međusobno podupiru i hrane. Ta višestrukost njegovog profesionalnog života otvara mu širok uvid u različite teme arhitekture, ali i drugih civilizacijskih kretanja, što njegovim esejistički intoniranim napisima daje poseban kredibilitet. Rogina svoj bogati kritičko-spisateljski rad razvija kroz razne žanrove: od »primijenjene teorije« preko osvrta na aktualnu problematiku izgrađenog okoliša do razgovora s vodećim protagonistima hrvatske i internacionalne scene. Ako išta određuje Roginu kao arhitekta i intelektualca, to je njegova spremnost na rizik i odbijanje da se zadovolji prosječnošću, klišejima i »provjerenim« modelima koji su toliko ukorijenjeni u maticu hrvatskog društva. Njegov kritičko-spisateljski rad zato zagovara jednu kontinuiranu »urbanu revoluciju« čije su konceptualne postavke fleksibilne, ali manifestno usmjerene prema nastojanju da se »misli i djeluje u futuru«. Stoga je čitanje Rogine uzbudljivo kretanje po nestabilnom terenu, susretanje teorijskih perspektiva koje se mijenjaju, upoznavanje s možda i neočekivanim vezama između arhitekture i društva.
(MAROJE MRDULJAŠ)

Krešimir Rogina medijski je dekonstruktor arhitekture suvremenoga doba, njezin pragmatični vizionar i uživatelj svih njezinih smrtno opojnih esencija. Ova je knjiga digitalni bricolage jedne pustolovine mišljenja i građenja u kritičkome dijalogu sa suvremenicima s kojima dijeli strast identiteta i moć razlike. Kao što se digitalni kod globalnoga nereda svijeta otvara ulaskom u virusni trag interaktivnosti kulture, tako se čitajući isprepletenu mrežu ovih tekstova nalazimo u svijetu kristalnih slika i izbrušenoga jezika teorijske prakse arhitekture kao istinskog događaja života. Označavanjem traga jedinstvenog govora raspukline između arhitekture i teksta u spektakularnoj vizualnosti našega doba Krešimir Rogina prelazi granice arhitektonske kritike i esejistike. Iz knjige vrišti i isijava kao s platna Francisa Bacona ili s ploča Marca Bolana slikovni zvuk revolucije kao autentičnog stila jednokratnog života za koji arhitektura više nije estetska laž epohe, već najozbiljnija stvaralačka igra i eksperiment s kaosom svijeta do posljednjega daha.
(ŽARKO PAIĆ)

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953-7355-83-8
Binding
soft
Year of issue
2011
Number of pages
399
Format
21 x 15 cm

Same author products

-10%KKKARH KVADRIM PENDIJ SVESADITU JEDAN/JEDAN
13,50 15,00 
Lowest price in last 30 days:15,00 
-10%SVEUDILJ VODVILJ
13,50 15,00 
Lowest price in last 30 days:15,00 
-10%JUTARNJI OGLEDI O ARHITEKTURI
19,11 21,24 
Lowest price in last 30 days:16,99 
-10%ABECEDARIJ ARHITEKTURE
18,99 21,10 
Lowest price in last 30 days:16,88