Show more Show less

29572

ČEPIN

33,32
29,99
Lowest price in last 30 days: 26,65 
not available
ISBN ISBN: 978-953-6659-42-5
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2009

About the book ČEPIN

Sedamsto pedeset godina prohujalih u življenju i djelovanju stanovnika jednoga mjesta izuzetno je dugo, ali i vrijedno zapisa vremensko razdoblje. Mnogo se toga u društveno-političkim turbulencijama te mijenama državnih tvorevina događalo i mijenjalo zbog čega nije moglo biti ostvareno štošta od onoga što su pojedine generacije mještana zamišljale kao svoju budućnost, koja je sada i sama u najvećoj mjeri prošlost.
U takvom razmišljanju našli smo razloge da, na osnovi odluke Općinskog poglavarstva Čepina o izdavanju povjesnice Čepina, prihvatimo poziv načelnika Dražena Arnolda da povodom značajne godišnjice prvoga spomena imena mjesta Čepina istražimo postojeću arhivsku građu i pripremimo, a Općina Čepin objavi, monografiju koja će podsjetiti na prijeđeni put, na ono što se postiglo i što bi se moglo postići u budućnosti.
Naum s ovom knjigom nalagao nam je i zahtijevao sustavno istraživanje u Državnom arhivu u Osijeku te se ponajviše moralo na svijetlo dana izvući opsežnu, a do sada neobjavljenu arhivsku građu. Uz njen opširni popis može se uočiti i susret s obilnom literaturom i autorima koji su se bavili pojedinim povijesnim područjima i razdobljima bitnim za pisanje ove monografije koja je i neka vrsta poruke.
Ovom monografijom nismo željeli reći da se povijest ponavlja; ostavljamo ljudskoj radoznalosti da procjenjuje kakva je bila prošlost, djelomice i sadašnjost te kakova bi mogla biti budućnost. Mnogo je argumenata za uzbuđenje jer su generacijama stanovnici Čepina bili sudionici složenih zbivanja, tj. svjedoci uzbudljivih, neizvjesnih (ne)prilika, izvrgnuti, u zaista dugom vremenskom razdoblju, burnim mijenama ove ili one vrste. Stoga želimo da monografija bude prilog i osnova za proučavanje daljnje i još sveobuhvatnije povijesti ovoga mjesta. Autori su nastojali svojim prilozima "pokriti" gotovo sva povijesna društveno-politička razdoblja te "otvoriti prozor" prema područjima gospodarskog, društvenog, kulturnog, vjerskog, sportskog i inog djelovanja te prema budućnosti za koju se i u ovoj prilici može reći da je počela, budućnost možebitnog sutrašnjeg grada Čepina.
Monografija je koncipirana tako da od sadašnjosti prelazi najprije na daleku, a s ove na bližu prošlosti. U monografiji su navedeni mnogi Čepinci, imenom i prezimenom, čime smo željeli udahnuti duh vremena o kojem se piše te je ova monografija u cjelini i spomen na njih. U posljednjem poglavlju „Kratki biografski leksikon" s pijetetom se podsjećamo na zaslužne, a nedovoljno poznate stanovnike Čepina. Za uključenje osoba u ovaj leksikon kriterij je nalagao da više nisu žive, da su ostavile trag, bilo u Čepinu ili izvan njega, da su rođene ili stekle osnovno obrazovanje u Čepinu, a potom otišle u znanstvenu ili inu sredinu u kojoj su našle bolje uvjete rada, gdje su postale znamenite i gdje su ostvarile veći ili manji doprinos na području kojim su se bavile.
U nadi da smo uspjeli „oživjeti" proteklo vrijeme, ima razloga za zadovoljstvo što smo u tome sudjelovali.
Autori:
Dr. sc. Stanko Andrić
Vinko Ivić, prof.
Dr. sc. Stjepan Sršan
Dr. sc. Zlata Živaković-Kerže


 

ISBN
978-953-6659-42-5
Binding
hard
Year of issue
2009
Number of pages
334
Format
29 x 15 cm

Bestsellers from same category

-10%KULTURA, TURIZAM, INTERKULTURALIZAM
4,68 5,20 
Lowest price in last 30 days:4,16 
-90%HRVATSKI TURIZAM I EU INTEGRACIJE
1,60 15,99 
Lowest price in last 30 days:1,60 
-10%JANUSOVO LICE TURIZMA
14,99 16,66 
Lowest price in last 30 days:13,33 
-10%ZAŠTITA PRIRODE U RAZVIJANJU TURIZMA
19,19 21,32 
Lowest price in last 30 days:17,06