Show more Show less

54885

ČOVJEK KOJI JE POBIJEDIO AMAZONU (BIG RIVER MAN)

7,83
7,05
Lowest price in last 30 days: 6,26 
available
Year of issue Year of issue: 2009

About the book ČOVJEK KOJI JE POBIJEDIO AMAZONU (BIG RIVER MAN)

Film prati ovog plivača na njegovoj posljednjoj avanturi, dvomjesečnom plivačkom podvigu kroz najopasniju rijeku na svijetu – Amazonu. Martin je u 66 dana preplivao 5.268 kilometara ove rijeke i postao prvi plivač na svijetu koji je to učinio, te se po četvrti put zapisao u Guinnessovu knjigu rekorda, nakon osvajanja Guinnessa, plivajući kroz Dunav (3.004 km), Mississipi (3.797 km) i Yangtze (4.003 km).

U ovom dugometražnom dokumentarcu pratimo upornog čovjeka kojemu je tijekom putovanja, zbog zdravstvenih razloga, nekliko puta sugerirano da odustane, no on to nije učinio. Tim više što Martin Strel ne izgleda kao prototip plivača, ima nekoliko desetaka kila previše, pije dvije litre vina dnevno, a nije mu stran niti Jack Daniels, čak i dok pliva. Na uzbudljivom putovanju prati ga mala ekipa prevođena njegovim sinom Borutom, a svakodnevna obiteljska koškanja čine ovaj film još zanimljivijim. Peruanska i brazilska plemena štuju ga kao božanstvo, a sa svakim izlaskom iz vode oko njega je desetine kamera.
‘Big River Man’ osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na Hamptom Film Festivalu, te Cinematography Award na Sundance Film Festivalu gdje je bio i nominiran za glavnu nagradu.
Martin Strel trenutno živi u Americi gdje putuje i drži predavanja o svojem posljednjem podvigu.

(www.dokukino.net)

Author/s
Publisher/s
Year of issue
2009