Show more Show less

14909

DUHOVNA KULTURA ANTIČKE ISTRE - Kultovi u procesu romanizacije antičke Istre (knjiga I)

47,98
available
ISBN ISBN: 953-0-61433-0
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2005

About the book DUHOVNA KULTURA ANTIČKE ISTRE - Kultovi u procesu romanizacije antičke Istre (knjiga I)

Tijekom posljednjih stotinu godina raslo je zanimanje za kultove na području Istre i kvarnerskih otoka iz vremena antike. Dosadašnja istraživanja pokazala su duboku ukorijenje-nost duhovne kulture u život romaniziranoga histarskog, histarsko-venetskog i liburnskog življa, koja je sustavno utjecala na mnoge segmente njihova društvenog, političkog i gospodarskog života.
Kultovi kao dio religijskih obreda kroz povijesna razdoblja postoje u svim društvenim zajednicama, oni su dio ustroja ljudskog života te izražavaju vjerovanja, način služenja i štovanja božanstva, oblike ponašanja i utemeljenje institucija, običaja i sustava vrijednosti. Vrlo je teško shvatiti djelovanja ljudskih bića bez dubljeg razumijevanja njihovih kultova u različitim povijesnim razdobljima. Pristupom u sklopu arheologije, onomastike i toponomastike, te tumačenjem ikonografije božanstava i kultova tijekom evolucije autohtone, grčke i rimske mitologije, kao i njihovim prožimanjem sinkrezi-jom, dolazi se do vrijednih komparativnih spoznaja o postojanju antičkog vjerovanja u Istri,
Kultovima na području Istre i šire do sada su se temeljitije bavili istraživači s područja Istre: Pi-etro Sticotti, Bruna Forlati Tamaro, Mario Mi-rabella Roberti, Attilio Degrassi i Vesna Girardi Jurkić. Njihova zainteresiranost za proučavanje bio je dio osobnog znanstvenog imidža, a u praksi su polazili od opće spoznaje utkanosti kultova u strukturu antičkog društva Istre.

Publisher/s
ISBN
953-0-61433-0
Binding
hard
Year of issue
2005
Number of pages
296
Format
29 x 15 cm