Show more Show less

24955

ENDE DER ORDNUNG

99,54
89,59
Lowest price in last 30 days: 79,63 
available
ISBN ISBN: 978-953-6956-13-5
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2007

About the book ENDE DER ORDNUNG

Dovoljno je navesti samo jedan nepotpuni niz podataka iz umjetničke biografije Vlade Kristla - Pripadnik EXAT-a, sudionik pokreta Nove tendencije, autor animiranih filmova „Šagrenska koža" i „Don Kihot", pjesnik zbirki „Pet bijelih stepenica" i „Neznatna lirika", slikar ciklusa Pozitivi i Negativi, Varijante i Varijabli, sve to u jednom desetljeću otprilike između početka pedesetih i početka šezdesetih - da se neosporno utvrdi Kristlovo magistralno mjesto u hrvatskoj kulturi. A tek poslije ovog mladog slijedi zreli i kasni Kristl kao filmski autor, pjesnik i slikar u tijeku njegova višedecenijskog njemačkog boravka.
Pa ipak, unatoč ugledu što u krugovima njegovih poštovalaca doseže skoro do kulta, Kristl je čak i za one koji ga kao umjetnika i kao osobu vrlo cijene zapravo još uvijek jedan „veliki nepoznati". Jer, tek će trebati - naročito nakon što je njegov sveukupni opus sada definitivno zaključen - pokušati istražiti, pročitati, protumačiti, vrednovati ovu dragocjenu baštinu, a to će biti neodložni zadatak što pred cijelom ekipom budućih interpretatora Kristlova raznorodnog djela tek predstoji.
Knjiga «Ende der ordnung» u potpunosti je Kristlova autorska knjiga. Bila je djelomično pokazana na izložbi u galeriji Rigo u Novigradu u rujnu 2004. godine, neposredno nakon smrti autora.
Neuobičajenog formata 420x500 mm, ona je sastavljena od umjetnikovih kolaža, crteža, pjesama, fotografija i predstavlja izuzetan dokument o tom našem velikom umjetniku.
Vlado Kristl (1923. - 2004.) jedan je od najsvestranijih, najintrigantnijih i najutjecajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Njegov vrlo zanimljiv i kvalitetan umjetnički opus javnost i kritika nerijetko su pratili kroz prizmu gotovo pustolovnog načina života i konstantnog sukoba s društvom i ustaljenim društvenim normama, stavljajući ga u žižu medijskog interesa samo zahvaljujući povremenim ishitrenim skandalima, ali ne i sustavno prateći i kritički interpretirajući njegov rad. Okušao se u svim poznatim pravcima umjetničkog stvaranja; slikao je, pisao pjesme, radio animirane filmove te eksperimentalne i igrane filmove.

Author/s
Publisher/s
DAF
ISBN
978-953-6956-13-5
Binding
hard
Year of issue
2007
Number of pages
63
Format
50 x 15 cm

Same author products

-10%SEKUNDNI FILMOVI
11,94 13,27 
Lowest price in last 30 days:10,62