Show more Show less

119090

FRAZEMI I POSLOVICE U DALMATINSKO - VENECIJANSKOM GOVORU SPLITA U 20. STOLJEĆU

15,93
14,33
Lowest price in last 30 days: 15,93 
not available
ISBN ISBN: 9789537421120
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2014

About the book FRAZEMI I POSLOVICE U DALMATINSKO - VENECIJANSKOM GOVORU SPLITA U 20. STOLJEĆUKnjiga se bavi jednim od talijanskih govora, tipom dalmatinsko-mletačkoga dijalekta kojim je govorio dio Splićana od vremena pod mletačkom administracijom, a s promjenama prilika sužavao je svoju upotrebu. Ova će nas knjiga podsjetiti na stari govor, na naše bake i djedove, na stare rođake i susjede i na mnoge trenutke razgovora s njima.
Na različitim razinama obrađeno je 1400 frazema i 145 poslovica koji se mogu promatrati u nekoliko rječnika i kazala. Otkrit ćemo pomalo zaboravljeni svijet i svjetonazor: pravila, sudove, zabrane ili savjete kako živjeti, postupati prema bližnjima, koje vrline treba njegovati i kojih se poroka čuvati. Otkrit ćemo njihova gledanja na prirodne pojave, na meteorološke prilike, savjete o zdravom životu, o prehrani, o potrebi za odmorom, razonodom, ljepotom, ljubavlju. Pronaći ćemo vedre šale i zadirkivanja, kao i rime.
Iako je taj svijet ostao u izmaglici prošloga stoljeća, a govor ubrzano nestaje iz aktivne uporabe, mnogi se njegovi frazemi i poslovice i dalje rabe u hrvatskom splitskom i drugim dalmatinskim govorima.


Kazalo Knjiga je namijenjena
Uvod
Frazeologija splitskoga talijanskog govora
O Rječniku frazema
Rječnik frazema
Abecedno kazalo frazema
O značenjskom kazalu frazema
Značenjsko kazalo frazema
Mali rječnik poslovica
Kratice
Literatura
Sažetak /Riassunto frazeolozima
kroatistima
dijalektolozima
slavistima
talijanistima
filolozima
studentima
učenicima
prevoditeljima
te svima koji se zanimaju za dalmatinsko-venecijanski dijalekt.


Iz recenzije dr. Masline Ljubičić


Knjiga obrađuje frazeologiju venecijanskoga govora u Splitu 20. stoljeća. Riječ je o govoru koji nestaje i autorice su u zadnji čas zabilježile njegovu frazeologiju.
Autorice rječnika prokušane su lingvistice, posebice u području frazeologije i dijalektologije, a u ovome su velikom radu obuhvatile frazeologiju govora kojim i same još uvijek govore, te ujedno spadaju u njegove posljednje govornike. Na temelju dugogodišnje prakse pisanja frazeoloških rječnika, autorice su prikladno obradile frazeologiju govora prije njegova nestanka.


Iz recenzije akademika Petra Šimunovića


Grad Split velikim je dijelom splitsku frazeologiju aloglotskog postanja integrirao u svoj govor. Ovi frazemi unatoč mijenama splitskoga govora ustraju živjeti u izvornim i izmijenjenim oblicima i značenjima. Oni su sve vrijeme oblikovali ambijentalni svijet u nastajanju i mijenama, davali, i još danas daju, poseban timbar splitskoj rastrojenoj čakavštini.
Ovi su frazemi nastajali i žive u gradskoj aglomeraciji s nekoliko jezičnih idioma u kojima su različito brojno i oblično zastupljeni u tijeku 20. stoljeća. Ova je knjiga, stoga, predložak kako bi ovim jezičnim podatcima, izloženim mijenama, valjalo pristupiti sa sociolingvističkoga gledišta i u sličnim gradskim sredinama s obzirom na aloglotska i idioglotska previranja. Ova je knjiga prva i prava. Bez uzora postaje uzorom i uzorkom u daljim sličnim istraživanjima. Literatura o splitskoj (i uopće istočnojadranskoj, gradskoj) miksoglotiji prilično je bogata, ali se u njoj frazemi nisu posebice zapažali, pa onda ni razmatrali s frazeološkoga gledišta. Zasad je ova knjiga kao pionirski pothvat, poticaj takvim istraživanjima. Ovo je neosporno znanstveno djelo i u isto vrijeme djelo popularizacije splitskoga izričaja, vrijednost oteta zaboravu i prezentirana kao uzorak budućih sličnih istraživanja: povijesnih, dijalektoloških i onih koji pružaju jezici u kontaktu.Publisher/s
ISBN
9789537421120
Binding
hard
Year of issue
2014
Number of pages
188
Format
24 x 15 cm

Same author products

-10%HRVATSKO-RUSKI FRAZEOLOŠKI RJEČNIK
38,22 42,47 
Lowest price in last 30 days:42,47 
-10%HRVATSKI FRAZEOLOŠKI RJEČNIK
34,52 38,36 
Lowest price in last 30 days:38,36 
not available

Bestsellers from same category

-10%SIMULACIJA I ZBILJA
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:19,78 
-10%STAKLENI KAVEZ - Kako računala mijenjaju nas
14,34 15,93 
Lowest price in last 30 days:15,93 
-10%SAPIENS - KRATKA POVIJEST ČOVJEČANSTVA
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:19,78 
-10%HOMO DEUS - Kratka povijest sutrašnjice
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:19,78