Show more Show less

171077

GDJE SAM

13,27
11,94
Lowest price in last 30 days: 13,27 
available
ISBN ISBN: 978-995-830-677-8
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2022

About the book GDJE SAM

Veličanstveni novi roman – i prvi nakon gotovo decenije – Pulitzerom nagrađene autorice, u kojem se teme ushićenosti i straha, povezanosti i otuđenosti rastežu do krajnjih granica.

U središtu priče je žena, junakinja koja je u neprestanom kolebanju između mirovanja i pokreta, između potrebe za pripadanjem i odbijanja uspostavljanja trajnih veza. U toku jedne godine života, neimenovana pripovjedačica u neimenovanom gradu, sred svog životnog puta, shvata da se izgubila. Saputnik i sagovornik joj je grad koji naziva domom: šarmantna kulisa njene svakodnevnice, njena je osoba od povjerenja. Pločnici oko njene kuće, parkovi, mostovi, trgovi, ulice, trgovine i kafići pomažu joj da se osjeća manje usamljeno. Pratimo je do bazena na koji često odlazi i do željezničke stanice koja je ponekad vodi do majke, zaglavljene u očajnoj samoći nakon očeve prerane smrti. Uz kolege na poslu, gdje se nikada ne osjeća ugodno, ima prijateljice, prijatelje i "njega", sjenu koja je i tješi i uznemiruje. Ali kako godina uzima maha, kako jedno godišnje doba ustupa mjesto drugom, naslućuje se promjena…

“Ako je protuotrov godini samoće i traume umjetnost, onda je ovaj roman pravi izbor. Izvanredan je.”
Sunday Times

“Najnovije djelo dobitnice Pulitzerove nagrade, Jhumpe Lahiri, meditativan je i bolan prikaz života na čekanju... Mirna površina njenog života suprotnost je dubokim nemirima: konfliktan, distanciran odnos s majkom udovicom, romantične čežnje projektovane na nedostupne prijatelje i neprestano preispitivanje puteva kojima je njen život išao. Roman je ispričan u kratkim vinjetama, gdje svaka predstavlja novu scenu i likove čiji su odnosi plodno tlo za Lahirine impresivne moći zapažanja...”
Publisher’s Weekly

“Godina dana unutrašnjeg života osamljene žene u neimenovanom evropskom gradu… Elegantno, suptilno i tužno.”
Kirkus

Author/s
Translator/s
Senada Kreso
Publisher/s
ISBN
978-995-830-677-8
Binding
soft
Year of issue
2022
Number of pages
133
Format
21 x 15 cm

Same author products