Show more Show less

16

GENEZA JEDNE ZABLUDE

7,96
7,16
Lowest price in last 30 days: 7,96 
available
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2000

About the book GENEZA JEDNE ZABLUDE

dr. Slaven Letica, iz recenzije

 

Studija profesora Ribičiča predstavlja objektivnu, smirenu i znanstveno utemeljenu analizu ustavnopravnog uređenja i prakse djelovanja Herceg-Bosne.
Autor je pošao od analize sadržaja akata o uspostavi i drugih akata, usvojenih u Predsjedništvu HZ HB i od strane HVO. Autor argumentirano zastupa tezu, da se HZ HB osamostalila od Bosne i Hercegovine. Što se tiče njenog odnosa s Republikom Hrvatskom autor naglašava da postoje dvije različite priče o Herceg-Bosni koje se međusobno dopunjuju, ali su na više mjesta toliko različite, da se medusobno isključuju.
Profesor Ribičič nije zaboravio naglasiti izuzetno tešku političku i vojnu situaciju tihe okupacije i prikrivene agresije protiv Bosne i Hercegovine.
Za razliku od onih koji pokušavaju kriminalizirati jednu ili drugu od političkih opcija, profesor Ribičić naglašava da treba razlikovati između raličitih političkih ciljeva za koje su se zauzimali u vodećim organima HZ HB i u dijelu vrhovnih izvršnih organa Republike Hrvatske i HDZ Hrvatske i odvojiti ih od kaznene odgovornosti za masovne zločine u vrijemenjenog formiranja i djelovanja.
Knjizi posebnu vrijednost daje objavljivanje izvoda iz pravnih akata HZ HB, objavljenih u Narodnom listu i objavljivanje stenograma sa sastanka dr. Tuđmana s predstavnicima HDZ Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine 27. prosinca 1991, koji pokazuje pred kojim izazovima se našlo tadašnje hrvatsko "vrhovništvo" i kako je na njih odgovorilo.

 

Author/s
Publisher/s
Binding
soft
Year of issue
2000
Number of pages
192
Format
21 x 15 cm

Same author products