Show more Show less

136570

GLUMAC I NJEGOVO DOBA - Knjiga o Dubravku Dujšinu

25,22
22,70
Lowest price in last 30 days: 20,17 
available
ISBN ISBN: 9789536308657
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2006

About the book GLUMAC I NJEGOVO DOBA - Knjiga o Dubravku Dujšinu

Prvak hrvatskog kazališta, glumac Dubravko Dujšin (1894-1947), rođen je kad je na čelo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu došao Stjepan Miletić i kad se počeo stvarati moderni hrvatski teatar. Sve je Miletić promijenio: shvaćanje predstave, glumu, radateljski udio, scenografiju, kostimografiju, ali što su te promjene donijele kazalištu i cijeloj kulturi, dobro će se vidjeti tek kad na scenu stupi Dujšinov kazališni naraštaj. Prije televizije i radija, dok je film još bio u povojima, kazalište je imalo važnost kakvu danas imaju televizija, radio i film zajedno. Vojnović, Begović, Krleža, Gavella... i, dakako, majstor glume Dubravko Dujšin, pojave su prema kojima su se u Zagrebu u prvoj polovici 20. st. određivale strane svijeta.
Povjesničar teatra Igor Mrduljaš (Split, 1945. – Zagreb, 2013.) opisuje to doba i značenje kazališta u njemu. U središtu njegova zanimanja jest ljudska i glumačka sudbina D. Dujšina, od kraja Austro-Ugarske do početka komunističke Jugoslavije. Na osnovi oskudnih izvora, Mrduljaš vješto, s mnogo erudicije i umijeća, rekonstruira veliku glumačku karijeru, i pod svjetlima reflektora, i u kazališnom i društvenom zakulisju. Kad čitatelj ove knjige navečer ode u kazalište, u njemu, naravno, neće naći ni Dujšina ni njegovo doba, ali će ono što nađe, svog glumca i svoje doba, moći mnogo bolje razumjeti. Knjiga Glumac i njegovo doba otkriva, naime, bitna, naoko zaboravljena, ali ipak živa ishodišta današnjeg hrvatskog teatra.
Kao istinski idealist, čvrsto usađen u svom vremenu, Dujšin je - zaključit će Mrduljaš s dozom gorčine - umro u pravo vrijeme.
M. Zec, Novi list

Mrduljaš je Dujšinu dao snažan politički, povijesni i kulturno-umjetnički okvir.
Željko Ivanjek, Jutarnji list

Author/s
Publisher/s
ISBN
9789536308657
Binding
hard
Year of issue
2006
Number of pages
376
Format
20 x 15 cm