Show more Show less

37914

GOSPODARI PRAZNINE

15,33
13,80
Lowest price in last 30 days: 12,26 
available
ISBN ISBN: 978-953-6934-44-7
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2009

About the book GOSPODARI PRAZNINE

Četiri desetljeća nakon što se pojavio u debitantskom humorističnom romanu Kazimira Klarića Na tri noge (1971), njegov antijunak, „životni apsolvent“ Pupar trči sada, čini se, svoj posljednji krug u satiričnom romanu Gospodari praznine. Kao što se u svom prvencu, pripovijedajući o često nadrealnim, fantastičnim Puparovim dogodovštinama, u kojima se mnogo toga zbiva usuprot kauzalitetu na koji smo navikli, pisac vrlo jasno referirao na društvenu zbilju samoupravnoga socijalizma, sličnu koncepciju kontrasta primjenjuje i sada: govoreći o seksualnim jadima i neobičnim pustolovinama glavnoga lika autor čitatelju zapravo stalno sugerira stvarni društveni kontekst današnjega hrvatskog divljeg kapitalizma.
Pupar je u taj posljednji krug svog života utrčao kao tajkun, dakle kao netko tko se dobro snašao u tranzicijskim vodama, čiju intimnu pa onda i društvenu ravnotežu drastično naruši neuspjeh kod ljubavnice (podnaslov je romana Nevjerojatno bijedna pripovijest o pimpeku i ostalom). No to je tek početna situacija od koje pisac kreće da bi se u svom poznatom satiričnom stilu narugao nekim općeljudskim i društvenim slabostima. Klarić se služi, rekli smo, već prokušanom narativnom strategijom. S jedne strane, pripovijeda o nadrealnim pustolovinama svoga protagonista u zraku, na kopnu i na moru – glavni junak naime preleti od Zagreba do Opatije s pomoću vašarskih balona, zatim spasi odbjeglu ljubimicu ružne i prastare engleske lady, onda Engleskinji postane ljubavnik kad mu ona čudesno oživi „međunožnu crkotinu“ te krstari njezinom jahtom, pa odlazi u Zagreb da na Sljemenu realizira kapitalni projekt pasjega hotela s pet zvjezdica; u međuvremenu priča se vraća i u nešto dalju prošlost, u doba Puparova rođenja i djetinjstva, da bi se motivirala njegova veza sa spremačicom Micikom, s kojom se na kraju smanjuje i nestaje u crnoj rupi. S druge pak strane Klarić u roman vješto ubacuje, ponekad tek dvjema-trima rečenicama, prepoznatljive detalje hrvatske svakodnevice zahvaćajući u najraznolikije aspekte zbilje. Tako u romanu susrećemo tipove koji se bogate varajući, pratimo kako se ostvaruje „petogodišnji plan rušenja Sljemena“, zavirujemo u kontejnere i pučke kuhinje kao metaforu krajnjeg osiromašenja ne samo umirovljenika, čuje se nešto i o tajnim službama, Udbi i Uskoku, o ZERP-u, šoping-centrima, o „našim urednicima“ koji se brinu da narodu ne ponestane žutila (čitatelj je „o svemu savršeno informiran. A tko ga jebe u glavu, na to ne zna odgovoriti.“), o mešetarenju umjetninama, o ludosti pomlađivanja, o demokraciji u kojoj „imaš sve, nemaš ništa“, itd.
Klarić se u Gospodarima praznine opet služi kratkim, kadšto i eliptičnim rečenicama nastojeći tako donekle dinamizirati tekst, rijetko se koristeći dijalogom. Rabi bez zadrške tzv. skaredne riječi i opise takvih postupaka, blizak je karnevalskom duhu. Repertoar načina na koje postiže komične efekte i ruga se ili žigoše pojedine karakterne osobine, postupke i pojave iznimno je širok. Od duhovito izrečene opaske i bezazlenog humora („spazio svoj lik i djelo u kristalnom ogledalu“), vrlo efektnog sudara visokog (patetičnog) i niskog stila („On [tj. Puparov pimpek] stoji postojano, kano klisurina“), beskompromisnog razaranja ideološkoga govora („I poslije pimpeka, pimpek“); hiperbole (plan rotirajućeg pasjeg hotela na mjestu sljemenskog TV tornja!); ironije („Gledam vaša lica za stolom u pučkoj kuhinji. Nikada toliko školovanih ljudi nisam vidio na hrpi. Ima Europa da se srami“); parodije („komet locirati, uhititi, sprovesti“), crnog humora, karikature i sarkazma do groteske (npr. opis engleske lady: „Sve u njoj zanosno škripuće. Umjetni kukovi, lijevo oko, umjetni muf. (…) Ima i dva srca. Trkaći konji. Pola lica mlađahno, pola mumija. Drugo je u radu. Na licu skele. Kad se nasmije, tišina. Svi se boje da joj ne popuste konci od posljednjeg liftinga.“).

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953-6934-44-7
Binding
soft
Year of issue
2009
Number of pages
127
Format
20 x 15 cm

Same author products

-10%MRNJAU, GRIZU MEAntikvarijat
4,78 5,31 
Lowest price in last 30 days:4,25 
-10%GODINA NEMILOSRĐA
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 

Bestsellers from same category

1984.
11,81 
-10%ĐAVOLJI ČAS
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 
-20%KRVAVA ODAJA
13,70 17,12 
Lowest price in last 30 days:17,12 
-10%KULE U ZRAKU
22,45 24,95 
Lowest price in last 30 days:19,96 
-10%TRAVNIČKA HRONIKA
23,29 25,88 
Lowest price in last 30 days:20,70