Show more Show less

24956

HRVATSKE KRIJESNICE

13,27
11,94
Lowest price in last 30 days: 10,62 
available
ISBN ISBN: 953-6698-07-2
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2000

About the book HRVATSKE KRIJESNICE

Zamoljen sam od gospodina Horvata Zacskaija da napišem nekoliko riječi predgovora. Pretpostavljam kako je jedan od razloga činjenica da je jedan od četvorice velikana (Ante Starčević, Josip Juraj Strossmayer, Eugen Kvaternik i Stjepan Radić) moj djed.
Izbor je ličnosti i teksta u potpunosti djelo priređivača, tj. gospodina Horvata. Naslov je knjige "Hrvatske krijesnice" i označava misli koje svijetle u odnosu na stanje u društvu, u vezi s raznim ljudskim pojmovima i interesima autora. U njoj se nalaze pojmovi poput slobode, države, Boga, samosvijesti i tome slični.
Uzimam si slobodu da od četvorice zastupljenih izdvojim Stjepana Radića, ne samo radi rodbinskih odnosa, jer oni nisu toliko važni, nego zbog opsega i učinka njegova djelovanja. Kao što je poznato, trojica od četvorice djeluju u 19. stoljeću, a samo je Stjepan Radić u prvoj trećini dvadesetoga. Njegova ličnost osim toga po mome mišljenju prerasta ostale tri svojim značajem. On je sve što su i ostali, samo nije biskup i mecena.
Sam je odabir misli vrlo interesantan i sadrži mnogo materijala koji još uvijek može biti aktualan. Sastavljanje ovoga izbora zahtijevalo je puno pažnje, pameti i smisla za određene skupine pitanja. Autor, naravno, ne pretendira da dade odgovore na sva pitanja, ali zato odabire vrlo karakteristične odgovore. Mislim da ovaj izbor kao digest može biti od koristi, napose mladim ljudima i ostatku zainteresirane čitateljske publike. Stoga sam uvjeren da će knjiga pronaći svoje čitatelje i u tom joj smislu želim puno uspjeha....

Publisher/s
ISBN
953-6698-07-2
Binding
hard
Year of issue
2000
Number of pages
135
Format
21 x 15 cm