Show more Show less

132201

HRVATSKI KARNEVALI

30,66
27,59
Lowest price in last 30 days: 24,53 
available
ISBN ISBN: 953-6168-29-4
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 1997

About the book HRVATSKI KARNEVALI

Prva sinteza pokladnih običaja u Hrvatskoj.

Kompozicija monografije je trodjelna. Krenuvši od razlike cikličkog i linearnog poimanja vremena, u prvome dijelu knjige autor piše o snazi i privlačnosti karnevala, o etimologiji nazivlja i značajkama običaja, o poganskim i kršćanskim sastavnicama karnevala, o mjestu karnevala u kalendaru, o podrijetlu i granicama karnevala, o odnosu karnevala i antičkih običaja, poklada i koleda, o običaju biranja kralja, o odnosu karnevala, svadbe i smrti, o problemima istraživanja i tumačenja karnevala.

U drugome dijelu knjige autor daje prikaz karnevalskih zbivanja diljem Hrvatske, od Slavonije i Baranje, preko međimurskih, zagorskih, zagrebačkih i samoborskih fašnika, prikaza mesopusta u Buzeštini, Kastavštini, Novom Vinodolskom, Puntu na Krku, opisa paške Robinje, olibskih poklada, čarojica u Bukovici i mačkara u Radošiću, donjokaštelanskog krnjevala, splitskih maskarada, karnevala u Imotskom, preko običaja korčulanskih kumpanija i lastovskog poklada do dubrovačkog karnevala i fešte sv. Vlaha.

Treći dio monografije posvećen je analizi karnevala, njegovim magijskim i društvenokritičkim sastavnicama, karnevalskoj riječi, pomirenju spolnom i dobnom inverzijom, likovima, maskama i lutkama, životinjama, buci, pokretu i plesu, jelima i pićima. Monografija završava tumačenjem karnevala kao interludija narodne kulture kojim se pomiruju društveni sukobi te osnažuju kohezija i identitet unutar zajednice.

 

Author/s
ISBN
953-6168-29-4
Binding
hard
Year of issue
1997
Number of pages
270
Format
21 x 15 cm

Same author products

-10%ZAPISANO I NAPISANO - FOLKLORISTIČKI SPISI
7,05 7,83 
Lowest price in last 30 days:6,26