Show more Show less

125755

HRVATSKI SIMBOLIČKI IDENTITET - Značenje nacionalnih simbola iz perspektive hrvatskih građana

23,89
21,50
Lowest price in last 30 days: 23,89 
available
ISBN ISBN: 9789538075063
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2016

About the book HRVATSKI SIMBOLIČKI IDENTITET - Značenje nacionalnih simbola iz perspektive hrvatskih građana

Nova knjiga u izdanju TIM pressa, Hrvatski simbolički identitet. Značenja nacionalnih simbola iz perspektive hrvatskih građana sociologinje dr. sc.Tijane Trako Poljak, docentice na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vrijedan je doprinos u zagovoru ključne važnosti sociološkog istraživačkog bavljenja područjem nacionalnog simbolizma, kao i dubljeg razumijevanja točaka slaganja, razilaženja i sukobljavanja oko značenja simboličke dimenzije suvremenog hrvatskog nacionalnog identiteta.

Hrvatski simbolički identitet razrađuje ključne pojmove i poteškoće koje se u znanstvenoj literaturi javljaju pri bavljenju ovom temom, a donosi i rezultate kvalitativnog empirijskog istraživanja provedenog 2013. godine, u kojemu hrvatske građanke i građani kroz dubinske polustrukturirane intervjue govore o značenjima suvremenih hrvatskih nacionalnih simbola za njih osobno te hrvatsku državu i društvo.

Cilj je knjige utvrditi značenja simboličkih nîti od kojih je satkan suvremeni hrvatski nacionalni identitet kako bi se dobila potpunija slika o njegovoj prirodi, mjestima slaganja oko njegovih temeljnih značenja i razlozima zbog kojih se u hrvatskom društvu javljaju kontinuirani prijepori oko pojedinih nacionalnih simbola.

 

 „Zbog svoje metodološke i teorijske fundiranosti, djelo je važan putokaz budućim, sličnim istraživanjima, a ujedno je i kvalitetna poveznica dviju struka (sociologije i historiografije) koje se, svaka na svoj način, bave ovom problematikom. Djelo će zasigurno privući pažnju stručne i šire javnosti, jer otvara niz novih pogleda na konstruiranje hrvatskog nacionalnog identiteta.“

prof. dr. sc. Neven Budak


„Nalazi istraživanja upućuju na djelo iznimno iscrpnog opisa simbola i njihovu značenjsku slojevitost, pri čemu glavna teorijska uporišta nalazi u ažurnoj svjetskoj sociologijskoj i srodnoj literaturi (politologijskoj, historiografskoj, etnografskoj...). Smjestiti toliko različitih vrsta simbola, od povijesnih ličnosti do stila ekonomske politike u jedinstvenu (nacionalnu) simboličku cjelinu nije lak posao, osobito s obzirom na različite kontekste u kojima su ti simboli nastali ili još uvijek nastaju. (…) Radi se o znanstveno vrijednom i inovativnom sociološkom djelu, čija tema zbog svoje zanimljivosti i aktualnosti nadilazi granice sociologije i interes(e) čisto stručne javnosti.

prof. dr. Vjeran Katunarić

Publisher/s
ISBN
9789538075063
Binding
soft
Year of issue
2016
Number of pages
313
Format
23 x 15 cm