Show more Show less

6439

IDEMO NA ZAGREB - dnevnik sa srpskim rezervistima

11,95
10,75
Lowest price in last 30 days: 9,56 
not available
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2002

About the book IDEMO NA ZAGREB - dnevnik sa srpskim rezervistima

Kad je objavljen, Jovanovićev je roman o prošlom hrvatsko-srpskom ratu bio prvi takav srpski roman objavljen u Hrvatskoj. Tako je i ostalo. Napisan je u obliku dnevnika na osnovi osobnih autorovih ratnih doživljaja. Srbijansko izdanje, Dnevnik sa rezervistima, objavljeno je u Beogradu 1998. i prošlo gotovo nezapaženo. Hrvatsko izdanje zadržalo je jezik izvornika - srpski, samo je izvorno pismo, ćirilica, zamijenjeno latinicom. Posljedica je jednog slučajnog frankfurtskog susreta urednika Naklade Pavičić i autora Nebojše Jovanovića: susret je bio slučajan, no knjiga je objavljena s dobrim razlozima, polučila velik uspjeh i postala važna činjenica i u književnosti i u politici.

Tri su razloga za objavljivanje Jovanovićeva romana u Hrvatskoj: prvi, roman je dobro napisan, privlači kao vrijedna literatura; drugi, donosi neobičan pogled na Domovinski rat, a to je pogled s druge, srpske strane fronte, i treće, uvjerljivo svjedoči o ratnim ciljevima napadača i krvavom karakteru rata.
Nebojša Jovanović (r. 1963. u Loznici, Srbija) doktor je povijesnih znanosti i urednik u državnom zavodu specijaliziranom za udžbenike i druge školske knjige u Beogradu. Roman se odmah po izlasku u veljači 2002. našao na samom vrhu ljestvice najčitanijih knjiga u Hrvatskoj. Izazvao je i veliko zanimanje u samoj Srbiji te je tamo ubrzo objavljeno njegovo drugo izdanje, ovaj put pod hrvatskim naslovom Idemo na Zagreb. Pripremaju se i prijevodi na francuski i njemački jezik. Jovanović je i autor zapaženog Romana o plebejcima, Beograd, 2011.

Nakon što je napravila izuzetno dobar posao s Araličinom Ambrom, Naklada Pavičić na hrvatsko je tržište bacila novi mamac.
D. Derk, Večernji list

Kao srpski nacionalist želim svim Hrvatima sreću u vlastitoj državi koju su konačno ostvarili.
N. Jovanović u razgovoru s I. Buljanom, Jutarnji list

"Ovo je poštena knjiga koja ne laže i koja ne prodaje muda pod bubrege", rekao je general Slobodan Praljak.
R. Dragojević, Novi list

Društvo hrvatskih književnika u Zagrebu zabilježilo je ovih dana jedan bizaran presedan. U otmjene dvorane strukovnog društva pisaca na Trgu bana Josipa Jelačića zakoračio je "hrvatski ratni neprijatelj".
R. Stanković, Z. Stanivuković, NIN, Beograd

Nakladnički egzekutor hrvatskog obavještajnog podzemlja, izdavač Ambre Josip Pavičić ovih je dana objavio knjigu srpskog publicista Jovanovića.
Ju. Pavičić, Jutarnji list

Mislim da ova knjiga nije trebala biti tiskana u Hrvatskoj, i moja je preporuka: ne čitati!
D. Dovranić, Hrvatsko slovo

Skupili se Momci i Dečki pa se milo gledaju - možda će i zagangati, Bog te!
T. Pančić, Vreme, Beograd


 

Publisher/s
Binding
hard
Year of issue
2002
Number of pages
261
Format
20,5 x 15 cm

Bestsellers from same category

1984.
11,81 
-10%ĐAVOLJI ČAS
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 
-20%KRVAVA ODAJA
13,70 17,12 
Lowest price in last 30 days:17,12 
-10%KULE U ZRAKU
22,45 24,95 
Lowest price in last 30 days:19,96 
-10%TRAVNIČKA HRONIKA
23,29 25,88 
Lowest price in last 30 days:20,70