Show more Show less

29213

ILOČKI BEĆARCI

5,31
4,78
Lowest price in last 30 days: 4,25 
not available
ISBN ISBN: 978-953-7100-02-5
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2007

About the book ILOČKI BEĆARCI

Pjesma znači radost a radost nam dušu brani i hrani. Kada nam je raspjevana duša, raspjevano nam je i srce, u raspjevanom srcu zrcali se životna neuništiva snaga.
Nošene tom životnom snagom od davnina u narodu su nicale pjesme koje bi se zatim, usmenom predajom, od vremena do vremena u raznim prigodama nanovo oglašavale.
Pjesme koje su naročito isticale radost, lucidnost, inat, obijest i erotski naboj su bećarci.
Bećarci, ti kratki rimovani dvostihovi deseterci, pjevani i praćeni veselom glazbom, često dižu na noge i staro i mlado, te se uz njih rade jede, pije, pleše i živi.
Slušajući narodne bećarce u izvođenju glazbenih sastava u meni se pokrenula stvaralačka lavina, te sam i sam počeo pisati bećarce. To me toliko ponijelo da sam ih napisao nekoliko stotina. A kako sam svoj prvi zrak udahnuo baš u Iloku, izgleda da sam sa tim iločkim udisajima upio šarm, kolorit i miris iločkog krajolika — Dunava, ravnica, brda, dolaca, surduka, ada, polja, šuma i livada.
Posebno Iloku na diku služe njegovi vinogradi, podrumi i vina, zato im je i mjesto u srcu, duši i stihovima.
Stoga sam jedan dio tih bećaraca odlučio objaviti odvojeno, jer je u njima nešto posebno, nešto iločko.
Osim stihova ovu knjigu dopunjavaju i dočaravaju mnogobrojni slikovni prilozi, čija tematska raznolikost i tonska ujednačenost odiše sentimentalnom poetikom i svevremenošću. U slikama koje lebde između sna i jave utkana je prošlost, sadašnjost i budućnost.
Nadam se da će ova knjiga pronaći mjesto u mnogim srcima, a da živi i preživi, neka joj pomogne naš zaštitnik grada Iloka - sv. Ivan Kapistran.
Vladimir Halovanić

Publisher/s
ISBN
978-953-7100-02-5
Binding
soft
Year of issue
2007
Number of pages
70
Format
20 x 15 cm

Same author products

-20%ILOČKI BEĆARCIAntikvarijat
3,18 3,98 
Lowest price in last 30 days:3,58