Show more Show less

726

IZAZOV DEMOKRACIJE - vladanje u Americi

33,18
29,86
Lowest price in last 30 days: 26,54 
available
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 1999

About the book IZAZOV DEMOKRACIJE - vladanje u Americi

Drugo skraćeno izdanje Izazova demokracije prilagođena je i osuvremenjena verzija vrlo popularnog trećeg izdanja Izazova demokracije. Naš cilj u stvaranju ovog skraćenog izdanja bio je pojednostavniti veći tekst bez umanjivanja značajki koje ga čine tako uspješnim. Osim toga, pokušali smo tekst učiniti što suvremenijim uključivanjem primjera iz proljeća 1993. i izvještaja o Clintonovoj vladi.
Pažljivo smo razmotrili čitav izostavljeni materijal. Neka poglavlja trećeg izdanja u ovom su izdanju skraćena i ujedinjena; druga-poglavlja u kojima se govori o gospodarstvu, unutarnjoj i vanjskoj politici - potpuno su izostavljena. Uglavnom smo pozorno proučavali pojedina poglavlja i odjeljke kako bismo uklonili male dijelove materijala - pročišćujući jezik, uklanjajući višestruke primjere i nebitne pojedinosti. Tekst koji je nastao kao ishod takva rada upola je manji od originalnog izdanja i idealan je za kratke tečajeve ili tečajeve na kojima se preporučuje dodatna literatura. Istodobno, u skraćenom izdanju Izazova demokracije zadržane su važne informacije koje su studentima potrebne kako bi shvatili američki politički proces. U knjizi je takoder zadržan i tematski okvir u kojem je bilo napisano originalno izdanje.
Tematski okvir
Naš teorijski okvir omogućuje studentima da informacije o vlasti u Americi, koje su dobili na početnom tečaju, smjeste u jednu širu perspektivu. Što je još važnije, omogućuje im da prepoznaju i kritički razmišljaju o teškoćama izbora s kojima se mi, kao gradani i birači, suočavamo.
Dvije trajne teme u američkoj politici provlače se kroz cijelu knjigu; obje su predstavljene u Poglavlju 1, Dileme demokracije. Prvo, naznačujemo da je američka politika često odraz sukoba izmedu vrijednosti slobode i reda, i između vrijednosti slobode i jednakosti. Ovi su sukobi snažno izraženi u cjelokupnoj američkoj povijesti te rasvjetljavaju i današnje političke probleme i proturječnosti.
Druga tema od studenata traži da razmotre dva različita modela demokracije. U jednom, vlast donosi odluke pomoću većinskog načela-naime, poduzimanjem onih akcija koje želi većina građana. Suprotstavljeni model demokratske vlasti, pluralizam, izgrađen je oko interakcije donositelja odluka u redovima vlasti i konkurentnih interesnih skupina zabrinutih zbog problema koji ih pogađaju.
U svakom se poglavlju, na prikladan način, koristimo tim temama kako bismo prikazali dinamiku američkog političkog sustava i govorili o važnim pitanjima. U Poglavlju 2, na primjer, istražujemo kako je nastao Ustav namijenjen promicanju reda, u kojem su praktički bila zanemarena pitanja političke i društvene jednakosti. Kako, međutim, pokazujemo u Poglavlju 12, Gradanske slobode i gradanska prava, jednakost je, nešto kasnije, bila poboljšana donošenjem nekoliko amandmana na Ustav. U Poglavlju 4, Javno mnijenje, politička socijalizacija i masovni mediji, istražujemo ulogu medija u izvještavanju o javnom mnijenju, čime se unapređuje ideja o vladavini većine. Pluralizam je središte naše pozornosti u mreži pitanja u Poglavlju 10, Birokracija.
U cijeloj knjizi naglašavamo da studenti moraju izabrati vlastite opcije među konkurentnim vrijednostima i modelima vlasti. Želimo da naši čitatelji iz prve ruke saznaju da demokracija zahtijeva teške odabire. Zbog toga smo našu knjigu nazvali Izazov demokracije.
Autori

Author/s
Publisher/s
Binding
soft
Year of issue
1999
Number of pages
384
Format
24 x 15 cm