Show more Show less

150433

KIDIPIN GLAS ILI HRVATSKO ŽENSKO PJESNIŠTVO

18,58
9,29
Lowest price in last 30 days: 18,58 
available
ISBN ISBN: 9789532491678
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2016

About the book KIDIPIN GLAS ILI HRVATSKO ŽENSKO PJESNIŠTVO

Studija Sanjina Sorela "Kidipin glas" u svojoj je osnovi povijest rodnoga pjesništva od renesanse pa do danas. Od početnoga položaja kada su pjesnikinje (Cvijeta Zuzorić) reprezentirane pa do trenutka njihova intenzivnija ulaska u poredak diskurza proći će koje stoljeće. Druga polovica XIX. stoljeća bit će inicijalno bitna, no zapravo društveno-kulturološka, književna vidljivost počet će se događati tek prvih godina stoljeća rata.

Temeljna teza studije jest objasniti procese dobivanja glasa, javne prisutnosti – što znači, u književnome smislu, objavljivanja knjiga. U početku glas je diskretan, jedva vidljiv i predvidljiv – impresionistički, kada poziciju subjekta određuju emotivne funkcije. Postupno, što je glas prisutniji, poetička se raznolikost ženskoga pjesništva usložnjava. Tijekom samo jednog stoljeća pjesnikinje su "usvojile" pjesničko znanje/iskustvo, zadržavši autentičnost koje je patrijarhalni poredak prisvajao još od začinjavaca. Stoga je studija ujedno, najvećim dijelom teorijski fundirana u feminističkoj literaturi, kritici patrijarhalnoga diskurza, ali ne samo njega budući da se i feminizam pokazao, kada je riječ o povijestima književnosti (rodnim), nedostatan.

Detektirajući probleme (primjerice esencijalizam, odnos prema prirodi, funkcija majke itd.), analizirajući genezu, međusobnu uvjetovanost, pa i baveći se pojedinim analizama autopoetika Sorel uopće ne inzistira na smještanje ženskoga pjesništva u ili pored muškoga, nego upravo suprotno – pokazuje rodni autonomni razvoj i međusobnu komplementarnost. Zašto? Iz razloga što je prvo potrebno uspostaviti topose, paradigme istoga, a da bi se kasnije prevrednovalo i u ne baš beznačajnom dijelu redefinirao čitav korpus suvremenoga hrvatskoga pjesništva, bez rodnih diferencijacija, ali sa sviješću o razlikama, od kojih je najvažnija ona u vezi geneze.

Kako je riječ o studiji koja svojom temom po prvi put u hrvatskoj znanosti o književnosti usustavljuje i pronalazi zajedničke nazivnike jednog u velikoj mjeri isključenoga glasa ona vjerojatno ima kadšto i krivih teza, pa i zaključaka (a koje bi to bile prave?), no vrijednost joj je i u tome što mjestimice i polemički, posredno, demaskira različite ideološke književnopovijesne i teorijske "predstraže reakcionarnih misli". Također, na jednome mjestu objedinjuje književnokritički korpus što će potencijalnim istraživačima rodno obilježenoga pjesništva biti od velike pomoći.

Knjiga sadrži bogati popratni bibliografski aparat s obiljem korisnih referenci za svakoga čitatelja, a posebno važnih istraživačima, profesorima, nastavnicima, studentima.

Author/s
ISBN
9789532491678
Binding
soft
Year of issue
2016
Number of pages
422
Format
20 x 15 cm

Same author products

-50%OBITELJSKE TAJNE
3,92 7,83 
Lowest price in last 30 days:7,83 
-10%BAKUNJIN
9,56 10,62 
Lowest price in last 30 days:10,62 

Bestsellers from same category

-10%STEPSKI VUK
10,75 11,95 
Lowest price in last 30 days:11,95 
-50%TRAVNIČKA HRONIKA
12,94 25,88 
Lowest price in last 30 days:25,88 
1984.
13,00