Show more Show less

140065

KNJIGA ZAGRLJAJA

17,12
15,41
Lowest price in last 30 days: 17,12 
available
ISBN ISBN: 9789538169045
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2017

About the book KNJIGA ZAGRLJAJA

Knjiga zagrljaja (1989.) zbirka je priča Eduarda Galeana, jednog od najuglednijih suvremenih latinoameričkih mislioca i književnika. Sastoji se od 191 lirskih priča i fragmenata u kojima autor progovara o politici, vjeri, kulturi, društvu, književnosti i životu.

Knjiga zagrljaja je neobična knjiga zabilješki, koje žanrovski lutaju od memoara, dokumentarnih zapisa, pjesama u prozi, eseja, političkog komentara, time rušeći klasično žanrovsko određenje književnog djela koristeći tehniku kolaža. Ljubavnici, krvnici, fantastične životinje, izrabljivani birokrati i bezimeni siromasi nastanjuju njegove čudesne parabole, kratke priče i pjesme u prozi.

Galeano, koji je zbog vojne hunte u rodnom Urugvaju živio u egzilu 1973. – 1984., opisuje kako je stvarati umjetnost u atmosferi političke represije. U Latinskoj Americi, u kojoj, prema Galeanu, vlada „kultura terora“, politika je neodvojiva od umjetnosti. To u umjetnosti rezultira magičnim realizmom, koji nam Galeano pokušava približiti i objasniti. Stvarati u takvom sustavu za umjetnika znači otkrivati ključnu važnost određenih elemenata: govora koji kazuje istinu; nužnog, iako ušutkanog čitatelja; mašte, koja oslobađa um i dušu iz zatočenog tijela.

Naposljetku, Galeano svojom knjigom grli sve koji su pokušali stvarati u takvoj kulturi: svoje prijatelje, svoje prijatelje u egzilu, svoje ljubavnice, pjesnike, umjetnike koji su izražavali bezgraničnost ljubavi, čak i kad su patili zbog političke tiranije. Stoga je Knjiga zagrljaja slavljenje ljudskog duha koji je nepobjediv, ali i svjedočanstvo o jednom dostojanstvenom i ispravnom životu.


Eduardo Galeano (1940. – 2015.) ugledni je urugvajski književnik, novinar i mislilac te je jedan od najvećih suvremenih latinoameričkih pisaca. Iako je Urugvajac, svojim se političko-filozofskim djelima o Latinskoj Americi prometnuo u glavnog mislioca tog kulturnog kruga. Njegova djela Otvorene vene Latinske Amerike (1971.) te Sjećanje vatre (1986.) kapitalna su djela latinoameričke kulture i povijesti.

Njegov opus dijeli se na socijalno i politički angažirane tekstove te na lirske prozne tekstove, često se poigravajući sa žanrovima. Najčešće piše o Južnoj Americi, njezinoj povijesti, kolonijalizaciji te problemima s kojima se suočava, ali i o osobnim borbama, idejama, prijateljstvu, ljubavi, prirodi. Njegovi kratki poetski zapisi postali su dio folklora naroda Južne Amerike te se uvijek rado citiraju. 

Galeanova djela objavljena su na 20-ak svjetskih jezika te je vlasnik počasnih doktorata brojnih sveučilišta u Kubi, Salvadoru, Meksiku i Argentini. Dobitnik je najprestižnije latinoameričke književne nagrade Premio de las Americas, te nagrade American Book Award, švedske Stig Dagerman te talijanskih nagrada Mare nostrum i Pellegrino Artusi.

Author/s
Translator/s
Ivana Glavaš Bakija
Publisher/s
ISBN
9789538169045
Binding
soft
Year of issue
2017
Number of pages
280
Format
21 x 15 cm

Same author products

-10%OTVORENE VENE LATINSKE AMERIKE
18,99 21,10 
Lowest price in last 30 days:21,10