Show more Show less

23787

KONTROVERZE IZ SUVREMENE HRVATSKE POVIJESTI 2

27,87
25,08
Lowest price in last 30 days: 22,30 
available
ISBN ISBN: 978-953-6979-50-9
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2007

About the book KONTROVERZE IZ SUVREMENE HRVATSKE POVIJESTI 2

U Kontroverzama II. pažnja je usredotočena, kao i u Kontroverzama. 1, na osobe i događaje iz političke i društvene povijesti Hrvatske nakon Drugoga svjetskog rata. Neki od njih do danas nisu suviše poznati javnosti, pogotovo mlađem naraštaju, rođenom nakon rata, ali ni rođenima nakon hrvatskog proljeća. Međutim, ti događaji i osobe, od kojih je tek nekoliko živih, svojom političkom funkcijom i djelovanjem u ono vrijeme pobuđuju pažnju ne samo čitatelja nego i povjesničara, studenata, politologa itd.
Nesumnjivo je jedna od živih koja zaslužuje i privlači pažnju prof. dr. Savka Dabčević-Kučar koja je svojim djelovanjem i ključnom ulogom u Hrvatskom proljeću na dužnosti predsjednice Centralnog komiteta Saveza komunisra Hrvatske ostavila dubok trag u suvremenoj povijesti Hrvatske.
Rasprave, događaji koje su ovdje prezentirani, studentske demonstracije 1968. u Zagrebu, progon i represije prema članovima i rukovodstvu Matice hrvatske nakon sloma hrvatskog proljeća, stajališta i prijepori hrvatske političke emigracije, izneseni u najpoznatijemu hrvatskom emigrantskom časopisu Hrvatskoj reviji, odrednice su ili kameni međaši suvremene povijesti Hrvatske. Svi ti događaji imaju svoje heroine i heroje, osobe koje su dodirnule zvijezde, ali i pale u ponor ili zaradile dugogodišnji strogi zatvor. Osim S. Dabčević-Kučar, velik broj osoba iz hrvatskoga političkog i društvenog života ostavio je trag u suvremenoj povijesti Hrvatske. Vezano uz navedene rasprave (i to razdoblje) dubok trag ostavili su: Vladimir Nazor, nadbiskup Alojzijc Stepinac, Miroslav Brandt, Miroslav Krleža, Miko Tripalo, Srećko Bijelić, Dragutin Haramija, Pero Pirker, Jakov Blažević, Ivan Rukavina, Vlado Gotovac, Ljubo Boban, Ljudevit Jonke, Marko Veselica, Šime Đodan, Stipe Šuvar, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak i drugi.....

Publisher/s
ISBN
978-953-6979-50-9
Binding
hard
Year of issue
2007
Number of pages
527
Format
24 x 15 cm