Show more Show less

165675

KRALJ BIVŠI I KRALJ BUDUĆI

19,91
17,92
Lowest price in last 30 days: 19,91 
available
ISBN ISBN: 978-953-82662-9-4
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2021

About the book KRALJ BIVŠI I KRALJ BUDUĆI

Ima ih koji tvrde da je kralj Arthur bio povijesna ličnost, donositelj pravde i viteštva vremenima u kojima su domorodački Briti iznašli mir s onima protiv kojih su dotad vojevali.

Ova nas knjiga uči da nije bilo tako; da Arthura njedri sâm srednji vijek, onaj iz kojeg je potekla legenda o njemu. Uči nas o nauku koji je primio od jedne vremešne dobrote, ne bi li od Čovjeka odbio pojam da Jači Kvači; uči nas kako je radi toga uspostavio Okrugli stol, te njemu privukao najboljega viteza na svijetu; a uči nas i na koji je način taj vitez pridonio propasti Stola.

Cjelokupna se legenda o kralju Arthuru nalazi u ovim koricama; zajedno s cjelinom čovjekovoga stremljenja ka Dobru. Za slučaj da se taj boj još vodi, i da još ima onih voljnih izvući taj Mač iz kamena, ova knjiga sad postoji i na hrvatskome, kao prvi korak, ostvariv već otvaranjem korica.

  •  
  •  
  •  

U gvozdu naiđe na čistinu, a na toj je čistini stajala udobna koliba sazdana od kamena. Ta je koliba, premda Wart to tada nije mogao opaziti, bila razdvojena na dva dijela. Glavni je dio bio dvorana ili prostorija za opće potrebe, i to visoka jer se protezala od poda do stropa, a na podu te prostorije gorjela je vatra čiji je dim nalazio izlaz kroz rupu u krovnoj slami. Drugu polovicu kolibe na dvije je prostorije razdvajao vodoravan pod koji je od gornjeg dijela tvorio spavaću i radnu sobu, dok je donji dio služio kao smočnica, spremište, konjušnica i štagalj. U prizemnoj je prostoriji živio bijeli magarac, dok su do gornje vodile ljestve.

Pred kolibom je stajao bunar, a metalni šum koji je Wart čuo stvarao je vrlo star gospodin izvlačenjem vode iz njega ručkom i lancem.

Klangklangklang, tandrkao je lanac, sve dok vjedro ne udari u rub bunara, a “Vrapcu sve skupa!” reče stari gospodin. “Očekivalo bi se da si nakon ovolikih godina učenja možeš smisliti nešto bolje od gospina bunara s gospinim vjedrom, kolika god gospina cijena bila.

Ovim li mu ga i onim li mu ga,” nadoda stari gospodin, tegleći vjedro iz bunara uza zloćudno zvjeranje, “zašto nam ne mogu srediti električnu rasvjetu i vodovod?”

Na sebi je imao prostranu halju s dugim krznenim rukavima po kojoj su bili izvezeni znakovi zodijaka, kao i raznorazno kabalističko znakovlje, poput trokuta s okom u sebi, čudnih križeva, listova drveća, kostiju ptica i životinja, kao i planetarija čije su se zvijezde na suncu presijavale poput komadića lupe. Imao je šiljat šešir sličan onima za magareću klupu, ili pokrivalima za glavu kakve su nosile gospe iz tog vremena, samo što su gospe imale običaj s vrha objesiti komadić vela. Imao je štapić od lignuma vitæ, koji je odložio u travu sa strane, kao i naočale rožnatih okvira slične onima kralja Pellinorea. To su bile neobične naočale, lišene zakrilaca za uši i oblikom sličnije škarama ili pak antenama ose tarantulašice.

“Ispričavam se, gospodine,” reče Wart, “možete li mi reći kako se dolazi do zamka Sir Ectora, ne bilo vam teško?”

Vremešni gospodin spusti vjedro i pogleda ga. “Ti bi se zvao Wart.”

“Da, gospodine, molim, gospodine.”

“Ja se zovem”, reče starac, “Merlyn.”

“Moj naklon.”

“Moj.”

Author/s
Translator/s
Vladimir Cvetković Sever
ISBN
978-953-82662-9-4
Binding
soft
Year of issue
2021
Number of pages
862
Format
21 x 15 cm