Show more Show less

137590

KULTURA

15,79
14,21
Lowest price in last 30 days: 12,64 
available
ISBN ISBN: 978-953-355-060-2
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2017

About the book KULTURA

Terry Eagleton, jedan od najznačajnijih suvremenih teoretičara kulture, nudi nam sveobuhvatnu intelektualnu povijest koja se zalaže za vraćanje izvorne vrijednosti kulture. Kultura je, prema njegovu mišljenju, jedan od ključnih aspekata koji određuju pripadnost ljudskome rodu. Međutim, definiranje kulture i točno određivanje njezine uloge u našem životu nije baš toliko jednostavno.

U ovoj iznimno analitičkoj, pronicljivoj i duhovitoj knjizi, autor istražuje kako se kultura i naša konceptualizacija kulture razvijaju tijekom protekla dva stoljeća – kako od uzvišene sfere prelazi u poniznu i skromnu djelatnost te kako od brane pred uzurpacijama industrijalizacije postaje najunosnijim izvoznim proizvodom današnjeg kapitalizma. Obuhvaćajući i likovne umjetnosti i književnost, filozofiju i antropologiju, velike, ali pomalo „nepopularne“ mislioce poput Johanna Gottfrieda Herdera, Edmunda Burkea, kao i T. S. Eliota, Matthewa Arnolda, Raymonda Williamsa i Oscara Wildea, Eagleton donosi moćan pregled kulture čvrsto postavljene u povijesni i teorijski kontekst, rasvjetljujući njezinu povezanost s politikom, kolonijalizmom, nacionalizmom, slabljenjem religije, te usponom i vladavinom „nekulturnih“ masa.

Eagleton analizira i današnju kulturu, žestoko kritizirajući komodifikaciju i nekritičko prisvajanje sile koja je, kad je ispravno shvatimo, zapravo ključno sredstvo kojim kultiviramo i obogaćujemo društveni život, a može čak poslužiti i kao poticaj za transformaciju civilnog društva.

„Kultura potiče na razmišljanje i pruža učitak u čitanju. (...) Terry Eagleton nemilosrdno raspršuje naše pretpostavke o moći kulture i tvrdi da je današnju kulturu posve preplavio kapitalizam. Ova će knjiga poslužiti kao teorijska osnova svima koje zanima definiranje kulture.“
Bridget McKenzie, Museums Journal

„Ova knjiga je plod rijetko viđene erudicije.“
Publishers Weekly

Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija.

Author/s
Translator/s
Damir Biličić
Publisher/s
ISBN
978-953-355-060-2
Binding
soft
Year of issue
2017
Number of pages
174
Format
21 x 15 cm

Same author products

-20%SVETI TERORAntikvarijat
6,37 7,96 
Lowest price in last 30 days:7,96 
-20%IDEJA KULTURE, 2. izd.Antikvarijat
8,50 10,62 
Lowest price in last 30 days:10,62 
-20%SVETI TEROR
9,45 11,81 
Lowest price in last 30 days:11,81