50100119625

MEDITERRANEAN FOOD - CONCEPTS AND TRENDS (eng.)

15,93
available
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2006

About the book MEDITERRANEAN FOOD - CONCEPTS AND TRENDS (eng.)

Ovaj svezak donosi radove s 15. skupa Međunarodnog povjerenstva za etnološko istraživanje prehrane održanog u Dubrovniku 2004. godine. Tema skupa bila je “Mediteranska prehrana. Koncepti i trendovi”. Skupu su prisustvovali sudionici iz devetnaest zemalja, uglavnom europskih, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana. Ovi su znanstvenici pristupili temi s različitih teorijskih stajališta. Dok su jedni pretpostavljali stupanj prehrambenog i kulinarskog zajedništva u mediteranskom području, u prošlosti i sadašnjosti, drugi su analizirali sadašnje percepcije “Mediterana” kao integrativne kulturne i prehrambene regije, sugerirajući da su takvi stavovi nastali relativno nedavno kao odgovor na masovni turizam, globalni stil života i dijetetske trendove. Drugi se pristup usredotočio na utjecaj na međunarodne načine prehrane namirnica i jela povezanih s mediteranskim zemljama, kroz povijest, a tako i u naše doba. Predloženo je da jedna od glavnih postavki bude prilagodljivost mediteranskih jela – njihova “kameleonska” kakvoća koja im omogućava preuzimanje lokalnog kolorita različitih regija i svjetskih kuhinja.

Binding
soft
Year of issue
2006
Number of pages
350
Format
24x17 cm