Show more Show less

22369

MODERNIZACIJA, KULTURNA PROMJENA I DEMOKRACIJA

38,49
34,64
Lowest price in last 30 days: 30,79 
available
ISBN ISBN: 953-258-013-1
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2007

About the book MODERNIZACIJA, KULTURNA PROMJENA I DEMOKRACIJA

Ova je knjiga velik doprinos našem razumijevanju društvenih i političkih promjena. Ona ispituje utjecaj kulture na politički i društveni život, analizirajući dosad najšire empirijske podatke koji su za tu potrebu prikupljeni. Te podatke tumači u posve novom teoretskom okviru - revidiranoj verziji teorije modernizacije. Analizirajući golem broj podataka iz perspektive teorije ljudskog razvitka, autori stvaraju nešto što je odavno proglašeno mrtvim: veliku teoriju.
Oni pokazuju da se među građanima diljem svijeta događaju duboke promjene sustava uvjerenja. Pokazuju kako na te promjene utječe interakcija sila društveno-ckonomskog razvitka i žilavih kulturnih tradicija. A na temelju podataka reprezentativnih istraživanja u osamdeset zemalja, autori pokazuju da promjene vrednota građana stvaraju sve veće pritiske za uspostavu i jačanje demokracije.
Ranije verzije teorije modernizacije nisu predvidjele veliku i čvrstu povezanost koju autori utvrđuju između sve brojnijih ekspresivnih vrednota te pojavljivanja i procvata demokratskih institucija. Oslanjajući se na Welzelov rad, uvjerljivo dokazuju da društveno-ekonomska modernizacija, rast težnji za slobodom i potreba za demokratskim institucijama odražavaju zajednički proces ljudskog razvitka, čija je tema širenje čovjekova izbora.
Ova knjiga uspijeva integrirati golemu količinu empirijskih podataka u koherentan teoretski okvir i obogaćuje naše razumijevanje načina na koji se demokracija pojavljuje i preživljava. Njezini su nalazi od vrlo velike važnosti. Autori tvrde da društveno-ekonomski razvitak i rast društva znanja imaju prilično predvidljive posljedice. Stoga razvijaju mode! koji im omogućuje iznijeti niz eksplicitnih predviđanja o tome što će donijeti budućnost u pogledu kulturnih promjena i demokratizacije.

Translator/s
Mirjana Paić-Jurinić
Publisher/s
ISBN
953-258-013-1
Binding
soft
Year of issue
2007
Number of pages
310
Format
24 x 15 cm

Same author products

-10%SVETO I SVJETOVNO - religija i politika u svijetu
34,64 38,49 
Lowest price in last 30 days:30,79