Show more Show less

86764

NAJBOLJE MJESTO NA SVIJETU

7,83
7,05
Lowest price in last 30 days: 6,26 
available
ISBN ISBN: 978-953-6751-96-9
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2013

About the book NAJBOLJE MJESTO NA SVIJETU

Knjige Felicitas Hoppe uvijek su i knjige za putovanje. S knjigom Najbolje mjesto na svijetu autorica je stigla na cilj.

Ali koji je to cilj? I kako dospijeva tamo? Kroz tunel, koji izaziva strah poput onog u bajci o zemlji Dembeliji. Kod Felicitas Hoppe on završava ravno iznad zidina jedne crkve na jednom platou iznad rijeke Rhone. Na jednom koliko nestvarnom, toliko i realnom mjestu čežnje, gdje raste mnogo vinove loze i gdje se nalazi stara, ali svježe restaurirana isposnica: „Otići u isposništvo znači pronaći prostor, mjesto, položaj.”
Ono što se pripovijeda u tom alpskom krajoliku punom južnog svjetla nije, međutim, priča o ostanku, nego svjetlucava jezgra autobiografije jedne autorice, kojoj ne valja slijepo vjerovati, jer u svojim knjigama izmišlja mitove i sudbine, spajajući – kao neumorna pustolovka u potrazi za istinom – u svojim fabulama bajke i povjesnice. S knjigom Najbolje mjesto na svijetu Felicitas Hoppe izmišlja samu sebe, pripovijedajući, doduše, o svome boravku kao dobitnica Spycher: Književne nagrade Leuk, ali pritom neprimjetno ulazi u niz vlastitih izmišljaja, k svojim vitezovima i svecima, zločincima i propalicama i svim ostalim nepouzdanim vodičima kroz svjetsku povijest. Ne bi li naposljetku ruku pružila muškarcu s kojim iskušava kako se osvajaju vrhovi.

Prekrasno kabinetsko i čarobnjačko djelo, koje u isti mah skriva i razgolićuje, pokazujući nam kako se sunce puni u buce i da nikad nećemo biti prvi, jer je isposnik prije nas uvijek već bio tu.

Author/s
Translator/s
Boris Perić
ISBN
978-953-6751-96-9
Binding
soft
Year of issue
2013
Number of pages
49
Format
24 x 15 cm