Show more Show less

23299

NOVI HRVATSKI EPITAFI

29,07
available
ISBN ISBN: 978-953-0-50894-1
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2007

About the book NOVI HRVATSKI EPITAFI

Rad na epitafima obuhvaćenima ovom knjigom započeo je prije više godina, zapravo na prijelazu iz drugoga u treće tisućljeće, na kolegiju Hrvatske usmene književnosti što se izvodi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u di-plomskome i poslijediplomskome studiju. Proučavali su se epitafi kao jezična manifestacija i manja literarna forma, kao pojavnost pisane kulture, s velikim osloncem na usmenu i tradicijsku kulturu. Postupno je započeo i popis epitafa na cijelom hrvatskom području, što je rezultiralo opsežnom dokumentacijom s više od šest tisuća jedinica. Zapisivači su bili studentice i studenti kroatistike, koji su marljivo i odgovorno odradili svoj dio posla: izvorno i vjerno popisali, kontekstualno odredili i prokomentirali nadgrobne natpise po dostupnim grobištima, najčešće u svom zavičaju.
Za potrebe ove knjige odabrao sam one epitafe koji imaju prepoznatljivu literarnu strukturu i mogu predočiti ogledan izgled hrvatske epitafike te pridonijeti mogućoj tipologizaciji te književne vrste na hrvatskome području. Svi su ispisi ostali u onom obliku kako su ih prenijele zapisivačice i zapisivači, i na jezicima na kojima su napisani i onako kako su napisani, pretežito, naravno, na hrvatskome jeziku. Ima ih, dakako, i na drugim jezicima: latinskome, talijanskome, njemač-kome, srpskome, slovenskome, češkome, mađarskome i drugima,.. Obuhvaćeno je više od tisuću osamsto natpisa s gotovo dvjesto grobalja u Hrvatskoj i s grobišta među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Radi preglednosti, poredani su abecednim redom. U bilješkama su navedene sve zapisivačice i zapisivači epitafa, poneka druga relevantna informacija i mjesto gdje se čuva izvorna dokumentacija.
Tekst o epitafskoj praksi na hrvatskom području pokušaj je pregleda i usustav-ljavanja tog oblika od antike do danas. Sukladno naslovu ove knjige, nešto se više progovorilo o sadržajnome, izražajnome i idejnom aspektu toga oblika u novijim ostvarajima (»novo« pritom obuhvaća vrijeme od sredine 19. stoljeća do danas). Nadam se da će ova knjiga pridonijeti boljem razumijevanju te jezične manifestacije i književne vrste na hrvatskome području, za što su ponajprije zaslužne studentice i studenti, na čemu im u ovoj prilici najsrdačnije zahvaljujem.

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953-0-50894-1
Binding
hard
Year of issue
2007
Number of pages
351
Format
24 x 15 cm

Same author products

Bestsellers from same category

-10%O NEDAĆI BITI ROĐEN
11,83 13,14 
Lowest price in last 30 days:13,14 
-10%SIMULACIJA I ZBILJA
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:19,78 
-10%SAPIENS - KRATKA POVIJEST ČOVJEČANSTVA
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:15,82 
-10%HOMO DEUS - Kratka povijest sutrašnjice
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:15,82