Show more Show less

30509

O ŠKRTOSTI - i o nekim s njom povezanim stvarima

19,78
9,89
Lowest price in last 30 days: 19,78 
available
ISBN ISBN: 978-953249090-9
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2009

About the book O ŠKRTOSTI - i o nekim s njom povezanim stvarima

 

Da potrošački duh i škrtost nisu samo suprotstavljene kategorije, pokazuje nam poznati slovenski filozof i teorijski psihoanalitičar Mladen Dolar. Njegovu knjigu "O škrtosti i o nekim s njom povezanim stvarima" odlikuje razumljiv jezik, koji ne zahtijeva veliko poznavanje filozofije ili čak posvećenost u žargon teorijske psihoanalize.

Autor se u ovom djelu bavi pitanjem kako se uhvatiti u koštac s ozbiljnom filozofskom analizom škrtosti i njezine kritike i istodobno pokazati da škrci nisu samo stranci što su se među nama pojavili iz nekoga minulog doba, nego da škrtost nosi u sebi svatko od nas upravo kao – potrošač. Svatko od nas je škrt u mjeri u kojoj je današnji potrošač.

Potrošač je oblik škrca, što biva bjelodanim po reklamama i tržišnom diskursu. Paradoks je potrošača u tome da kupuje jeftinije, bolje, brže, da kupuje proizvode koji bi trebali zadovoljiti nešto »više« nego samo njegove potrebe. Posrijedi je obećani užitak što ga donosi kupljena roba i socijalni prestiž. Kupujemo li skupe stvari, kupujemo i dio prestiža, postajemo prestižni, budući da to ne može svatko sebi priuštiti. Kupujemo li pak na rasprodajama, štedimo ono što smo dobili besplatno.

Istodobno u logici potrošnje stupamo u logiku želje koja nikada nije zadovoljena budući da ne otjelovljuje ono »više«. Čim nešto kupimo, već se pojavljuje novi predmet želje, koji nas dakako ne zadovoljava. Na mjesto zadovoljenja potreba stupa dakle nezasitna želja.

Pojavljuje se tako pred našim očima majstorska analiza potrošačkog društva 21. stoljeća. I ne samo to, Dolarovo razmatranje škrtosti u ovoj će se knjizi protegnuti i naposljetku steći u smrtno ozbiljnu analizu židovstva i antisemitizma.

 

Author/s
ISBN
978-953249090-9
Binding
soft
Year of issue
2009
Number of pages
245
Format
22 x 15 cm

Same author products

-10%VIRUS
5,97 6,64 
Lowest price in last 30 days:5,31