Show more Show less

90966

OD VLAHA DO HRVATA

15,93
4,78
Lowest price in last 30 days: 4,78 
available
ISBN ISBN: 978-953-222-434-4
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2013

About the book OD VLAHA DO HRVATA

U knjizi "Od Vlaha do Hrvata" autor analizira povijesne sastavnice identiteta nastale tijekom višestoljetne političke podijeljenosti istarskoga prostora između Mletačke Republike i Kuće Austrije, napose posljedice koje su – također stoljećima – ostale duboko ukorijenjene u mentalitetima istarskoga stanovništva
Miroslav Bertoša

Ovo je prvi rad koji temu subetničkih identiteta, etnokulturnoga i nacionalnoga identiteta u Istri promišlja s aspekta etnologije i kulturne antropologije i takav od prvorazrednoga značaja za ovu znanstvenu disciplinu. Knjiga će sigurno naći brojnu čitalačku publiku u stručnim i znanstvenim krugovima, a bit će i dobrodošlo štivo za studente studija društvene i humanističke provenijencije.
Jadranka Grbić

U knjizi Od Vlaha do Hrvata. Austrijsko-mletačka politička dihotomija i etnodiferencijski procesi u Istri pazinski etnolog Sandi Blagonić tematizira subetničke identitete na prostoru Istre koji su se razvijali tijekom duge povijesti austrijsko-mletačke podjele poluotoka. Kroz osam poglavlja autor istražuje problematiku stvaranja kolektivnih identiteta Vlaha, Bezjaka, Fućaka, Bazgona, Ćića i Kraljevaca, koji su se kao takvi zadržali i danas, iako bitno izmijenjeni.
Maja Zidarić, Histria

Blagonić u ovoj knjizi tematizira subetničke identitete koji su se u Istri razvijali kroz stoljeća mletačko-austrijske podjele istarskog poluotoka, i prati ih sve do 19. stoljeća kada se oni počinju rastakati zajedno s tradicionalnom agrarnom strukturom, preko 20. stoljeća kada u doba snažnije nacionalne identifikacije te prevlasti pismene nad usmenom kulturom subetnički identiteti ulaze u 21. stoljeće kao "sve tiši odjeci jednog iščezlog svijeta".
Davor Šišović, Glas Istre

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953-222-434-4
Binding
soft
Year of issue
2013
Number of pages
175
Format
20 x 15 cm