- comics
- computer science
- current affairs
-
dictionaries / grammars / foreign languages
-
dictionaries
- croatian dictionaries
- czech dictionaries
- dictionary of art
- english dictionaries
- french dictionaries
- german dictionaries
- greek dictionaries
- italian dictionaries
- latin dictionaries
- polish dictionaries
- portuguese dictionaries
- romanian dictionaries
- russian dictionaries
- spanish dictionaries
- slovak dictionaries
- slovenian dictionaries
- foreign languages
- grammar
-
dictionaries
- economics
- gifts
- encyclopedia / handbooks
- erotica / sex
- history
- hobbies
- humour
- literature
- magazines
- maritime affairs
- multimedia publications
- natural science
- other editions
- politics
- popular science
-
reading
- 1st grade of elementary school
- 2nd grade of elementary school
- 3rd grade of elementary school
- 4th grade of elementary school
- 5th grade of elementary school
- 6th grade of elementary school
- 7th grade of elementary school
- 8th grade elementary school
- 1st grade of high school
- 2nd grade of high school
- 3rd grade of high school
- 4th grade of high school
- religion / mythology
- social sciences
- technology / engineering / construction
- textbooks
- textbooks of vocational schools and faculties
- tourism
- travel-records
OKUSI DALMATINSKE KUHINJE+auto karta Dalmacije
About the book OKUSI DALMATINSKE KUHINJE+auto karta Dalmacije
Dalmatinska kuhinja je specifična kuhinja po načinu pripreme jela. Bogatstvo mora i njegovih plodova obilno se i u potpunosti koristi u pripremanju jela. Dalmacija je bogata mediteranskim začinskim biljem, kao što su ružmarin, lovorov list, kadulja, bosiljak, masline, što jelima tog podneblja daje poseban miris i okus. Spremaju se razna riblja jela, jela od školjaka i mekušaca, a kod mesnih jela najviše je zastupljena janjetina, a od peradi puretina i piletina. Pogodni geografski uvjeti kao što su spoj mora, kopna i užarenog sunca pružaju klimatske uvjete za uzgoj maslina iz kojih nastaje glasovito dalmatinsko maslinovo ulje. Pored ulja na sunčanim brežuljcima i otocima širom Dalmacije rastu različite sorte vinovih loza od kojih se proizvode poznata bijela i crna vina (dalmatinski prošek, postup, pošip, kao i niz drugih dobrih vina). U Dalmaciji se proizvodi i poznati dalmatinski pršut koji gurmani izuzetno cijene. Zbog svoje specifičnosti i jednostavnosti u pripremi, dalmatinska jela su svugdje prihvaćena. Svježa riba, gradele, maslinovo ulje s malo kuhane blitve i krumpira aromatizirano mediteranskim biljem, u tren oka postaje gurmanskim specijalitetom. Tako fina mirisna jela zalijevaju se dobrom dalmatinskom kapljicom. U ovoj smo knjizi odabrali jela koja se pripremaju u Dalmaciji i na otocima. Sigurno je da ih ima još niz dobrih i nemoguće ih je sve obuhvatiti. Jela su prilagođena pripremi u svakom domaćinstvu, a faze pripreme su oslikane radi preglednosti. Sastavljeni recepti su predviđeni za četiri osobe. Čitajući uz pomoć slika, recepte može pripremiti svaka domaćica i pomoći na taj način da naša tradicionalna jela ne padnu u zaborav. Ukoliko smo uspjeli u tome, i naše je zadovoljstvo tim veće.