Show more Show less

118007

POLICIJSKI SAT

18,45
available
ISBN ISBN: 978-953266657-1
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2015

About the book POLICIJSKI SAT

“Više nema vremena”: od prve rečenice novi roman Luke Bekavca Policijski sat nastupa kao svojevrstan nastavak Drenja i nagrađivanog Viljeva. No ova se knjiga već svojim podnaslovom – slutnje, uspomene  – predstavlja i kao posve nova etapa, u kojoj forma i tempo pripovije ­ danja ponovno doživljavaju temeljitu promjenu.

 

U nizu relativno samostalnih epizoda, naizmjence melankoličnih,  komičnih i zastrašujućih, maratonske rečenice ove knjige tvore složenu evokaciju Osijeka početka i sredine devedesetih. Pod krinkom memoara, rekonstrukcije jedne privatne povijesti i borbe s nepostojanošću sjećanja Policijski sat ulazi u zonu “stvarnosti” samo kako bi u njoj  otvorio napetu međuigru sa svijetom drugih Bekavčevih proza: trans­komunikacijom, apokalipsom, drugom stranom.

 

Već prepoznatljiva strategija netipičnoga korištenja (znanstvenom)  fantastikom i pažljivo (re)organiziranom faktografijom dobit će ovdje i novu nijansu: lirski, varljivo intiman ton nečije osobne  istinite priče. No između redaka tog teksta, u kontrastu sa svijetom koji ćemo olako prepoznati kao “naš”, niz paralelno postavljenih zrcalnih poglavlja vodi  čitatelja na neko zagonetnije mjesto, u strogo organiziranu “drugu  prostoriju”: prostor gdje priča još ne traje, nego tek prijeti.

 

Luka Bekavac, postalo je jasno, autor je koji pomiče granice i čija se djela nestrpljivo iščekuju. Nije pretjerano reći da s njegovimPolicijskim satom u domaćoj književnosti počinju vrijediti neka nova pravila.

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953266657-1
Binding
hard
Year of issue
2015
Number of pages
178
Format
23 x 15 cm

Same author products