Show more Show less

153577

POLITIČKA ROMANTIKA

22,56
20,30
Lowest price in last 30 days: 18,05 
available
ISBN ISBN: 978-953-8139-23-9
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2019

About the book - POLITIČKA ROMANTIKA

Knjiga “Politička romantika” posvećena je razmatranju političke romantike, jednoga od najutjecajnijih smjerova njemačke (ali i europske) konzervativne kulturne i političke misli koji se oblikovao krajem XVIII. početkom XIX. stoljeća čiji su glavni predstavnici, prema Schmittu, A. Müller i F. Schlegel. Autor politički romantizam nastoji promatrati kao navlastitu duhovno-povijesnu pojavu njemačke i europske politike i kulture te okarakterizirati one društvene i kulturne uvijete europskog života koji su pridonijeli njegovu pojavljivanju. Romantično za autora znači identificirati se sa svime i nikome ne dopuštati identifikaciju s romantičnim. Romantično je reći: neoplatonistički pokret je romantika, okazionalizam je romantika, mistični, pijetistički, spiritualistički i iracionalni pokreti svih vrsta su romantika, samo ne obrnuto, primjerice, kao što se to predlaže, romantika je oblik okazionalizma; jer time bi romantika sama bila dodirnuta u svojoj središnjoj nemogućnosti definiranja. Gramatički i logički rečeno: ta vrsta literature čini romantiku uvijek samo predikatom, nikad subjektom jedne definicijske rečenice. To je jednostavni zahvat kojim ona svoj duhovno-povijesni labirint čarolijom uvlači u postojanje.

U središtu Schmittova zanimanja nalazi se lik političkog romantika kojeg karakterizira ironijska bestrasnost koja potječe od njegova pasivnog odnosa prema društveni događanjima oko njega, iza čega leži strah od ozbiljnog političkog izbora. Karakteristična crta političke romantike jest "vječni razgovor", nastojanje da se rastoči neodgodivost poduzimanja političkih rješenja u diskusijama, uvjetovano nevoljkošću zauzimanja bilo kakve političke pozicije. Otuda se kao dvije najvažnije crte romantičke spoznaje mogu smatrati estetizacija i okazionalizam. Iako je knjiga napisana točno prije sto godina i danas je aktualna, a mnogi bi se kako naši tako i europski mislioci mogli prepoznati u njoj, ali, dakako, u negativnom svjetlu.

Autor završava knjigu mišlju koja možda najbolje pogađa temu: "...sve romantično stoji u službi drugih, neromantičnih energija, a uzvišenost nad definicijom i odlukom pretvara se u korisno praćenje tuđe snage i tuđe odluke."

Author/s
Translator/s
Boris Perić
Publisher/s
ISBN
978-953-8139-23-9
Binding
hard
Year of issue
2019
Number of pages
215
Format
21 x 15 cm

Same author products

-10%POLITIČKI SPISI
34,64 38,49 
Lowest price in last 30 days:30,79 
-10%POLITIČKA TEOLOGIJA / POLITIČKA TEOLOGIJA II
19,12 21,24 
Lowest price in last 30 days:16,99 
not available
-10%NOMOS ZEMLJE - u međunarodnom pravu Jus Publicum Europaeum
32,26 35,84 
Lowest price in last 30 days:28,67 
not available