Show more Show less

147436

PRIČA O GOLEMU / THE STORY OF GOLEM

19,91
9,95
Lowest price in last 30 days: 19,91 
available
ISBN ISBN: 978-953-249-138-8
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2015

About the book - PRIČA O GOLEMU / THE STORY OF GOLEM

Dvojezično, izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku.

Pred vama se nalazi neobično izdanje - umjetnička knjiga. Melita Kraus, umjetnica poznata po velikim formatima, ovaj put eksperimentirala je s umjetničkim djelom načinjenim doslovno na knjizi, jednoj staroj, odbačenoj, požutjeloj knjizi. Na stranicama podloge, prave knjige, živi novo djelo, nova interpretacija, nove boje, nova vibracija i priča ispričana kroz prizmu umjetnice koja temu doživljava nadasve osobno i vrlo poetično.

Tko je Golem danas? Očito, u općoj kulturnoj javnosti, zaboravljena legenda. No važno je sjećati ga se. Dio je europske literarne i šire povijesti, i nije vezan samo za židovski folklor. Stoga je objavljivanje ove umjetničke knjige, koja je spoj umjetničkoga doživljaja i izraza umjetnice Melite Kraus, a književno i kulturološki važne i u nas neobrađene teme, naš doprinos tomu da se Golem posve ne zaboravi... "Priča o Golemu" pojavljuje se u nizu različitih verzija, i u svima je vidljiva veza sa židovskim misticizmom, no za mnoge su literarni aspekti zanimljiviji.

Golem je magijski stvoreno biće, od gline, blata ili kamena, dakle nežive materije. Najpoznatija je priča o Golemu iz Praga 16. stoljeća, u kojoj je rabin Lev stvorio Golema da mu bude sluga te da štiti i čuva praške Židove. Rabin Juda Lev ben Bezabel bio je mudrac i poznavatelj tradicije judaizma, izuzetno poštovan i na samom dvoru Rudolfa II., a poznat pod akronimom Maharal. Imao je veliko znanje iz vjerske prakse, iz talmudskih primjera iz židovske povijesti, ali i magije zasnovane na Kabali. Cilj mu je bio zaštititi Židove od pogroma, te je odlučio sa svojim pomoćnicima stvoriti Golema – biće od blata i gline koje se oživljava invokacijom Božjeg imena, kada mu se sveta riječ upiše na čelo i izvedu određeni magijski rituali.

Golem je bio ljudskog oblika, velik, iako šutljiv sve je razumio, ali kako je bio biće stvoreno da bude bez uma i duše, i kako je njegova svrha bila slušanje i izvršavanje naredbi, izgledao je kao čovjek smanjenih sposobnosti. Glavna mu je dužnost bila čuvati Židove u praškom getu od lažnih optužbi i pogroma, a za svojega je tvorca obavljao jednostavne kućanske poslove, no jednako tako mogao je svojemu tvorcu služiti i za loše namjere.

Golem je biće stvoreno tako što mu je prilikom stvaranja na čelo upisana riječ emeth (istina-živ). U tijeku vremena postaje sve snažniji, te kada bi postao toliko moćan da bi mogao postati prijetnja bližnjima, rabin bi mu s čela obrisao prvo slovo – čime se riječ skraćuje u meth (mrtav), i Golem se vraća u svoje prvobitno stanje – blato i glinu, uz magijske rituale obrnute onima koje se izvode pri kreaciji. Po jednoj od legendi, kada se biće koje nije imalo ni dušu ni um ni srce, otvorilo prema jednoj djevojci, više ga se nije moglo kontrolirati, te je njegov tvorac morao Golema „odživjeti“. S praškim Golemom to se i dogodilo, a mnogi vjeruju da Golem još spava na tavanu staro-nove sinagoge i čeka da ga se opet oživi ako i kada zatreba.

Melita Kraus svojom je knjigom-slikom-skulpturom dala uvid u svoj doživljaj magijske teme, no Golemu je podarila ljudskost i predstavila nam nedozvoljenu ljubav na još jedan, sebi svojstven način.

Author/s
ISBN
978-953-249-138-8
Binding
hard
Year of issue
2015
Format
21 x 15 cm

Same author products

-20%KOLAČ PRIJATELJSTVAAntikvarijat
3,19 3,98 
Lowest price in last 30 days:3,98 
-10%PRIČA O GOLEMU
6,93 7,70 
Lowest price in last 30 days:7,70 
-10%KOLAČ PRIJATELJSTVA
8,24 9,16 
Lowest price in last 30 days:9,16 
-20%ŠTO BI LJUBAV UČINILA Meditacije na temu Andersenovih pričaAntikvarijat
10,62 13,27 
Lowest price in last 30 days:13,27 
-10%PRIČA O RAZMAŽENOJ PTIČICI
9,56 10,62 
Lowest price in last 30 days:10,62 
not available