Show more Show less

34684

PRIČAJ MI O EUROPI

15,86
14,27
Lowest price in last 30 days: 12,69 
not available
ISBN ISBN: 978-953-303-121-7
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2009

About the book PRIČAJ MI O EUROPI


Svijest da vlastite granice pripadaju i drugima nije, na žalost, uvijek bila u skladu s ponašanjem modernih Europljana.
Povijest Europe povijest je sukoba. Ali upravo zato ta povijest više ne bi trebala biti instrument političkih ili nacionalnih podjela.
Europa nalikuje orkestru i zato jer ona niti je odjednom rođena niti je nastala jednim kraljevskim dekretom, a niti će ikad nekim dekretom biti proglašeno njezino fi nalno ili savršeno stanje. Njezina je sudbina da se kao na nekom nepripremljenom koncertu, na nekom permanentnom referendumu različitih nacionalnih i interesnih glasova uvijek iznova konstruira, da se, kad god zbog sebi imanentnih državnih, nacionalnih ili eklezijastičkih podjela bude dovedena do očite propasti, već u sljedećem pokušaju svojega samostvaranja, obnovi poput Feniksa, da uskrsne i iznenadi one koji su je zbog malodušja ili zavisti bili spremni olako otpisati.

Pričaj mi o Europi nova knjiga Slobodana Prosperova Novaka bavi se civilizacijskim korjenima i kulturnom baštinom najstarijeg kontinenta .
U knjizi su  lapidarnim stilom opisana različita poimanja Europe, teritorijalna i povjesna , iznose se znanja o podrijetlu njezinog imena ali i o različitim  poimanjima njezine cjelovitosti, određuje joj se kulturni prostor i civilizacijske međe. Ono na čemu autor najviše inzistira je kronološki i problemski opis četiri Europe to jest četiri pokušaja da se kontinent doživi kao cjelina. Tako se opisuje europska cjelovitost od one ranokršćanske Karla velikog, preko humanističke Erasmusa Roterdamskog i prosvjetiteljske Voltaireove do ove najnovije koja upravo nastaje pred  očima našeg naraštaja.
Autor svoje izlaganje temelji pretežno na analizi civilizacijskog  pojmovnika tako da je njegov rukopis svojevrsna kulturna povijest u kojoj se i podaci o ratovima i političkim događajima redovito sagledavaju iz rakursa umjetnosti i znanosti.
Takav pogled nije spriječio autora da opiše svojevrsnu identitetnu povijest europskih nacija, da naglasi teritorijalni razvitak kontinenta te da se pozabavi prijepornim mjestima i područjima kako u religijskom a tako i u geopolitičkom i socijalnom krajoliku Europe. Knjiga je organizirana u tri tipa teksta tako da je uz osnovni i kronološki organiziran rukopis djelo opskrbljeno kapsulama u kojima se analiziraju ili kratko osvjetljuju izabrane teme i osobe iz europske povijesti, dok cijelu knjigu prate kronološke tablice svjesno svedene na najnužnije ali i najneobičnije pa time vrlo rječite podatke.
To je posebno bitno jer je hrvatska kulturna i politička povijest u djelo uključena ali ne na neki posebno vidljiv način pa je krajnji dojam svih tih  spomena hrvatske kulturne i političke povijesti kao da je ova Kratka povijest Europe napisano sad iz engleske i talijanske, a sad  njemačke ili francuske vizure.
Knjiga je bogato ilustrirana s 120 fotografija.

Publisher/s
ISBN
978-953-303-121-7
Binding
hard
Year of issue
2009
Number of pages
333
Format
21 x 15 cm

Same author products

-10%KAD SU ĐAVLI VOLJELI HRVATSKIAntikvarijat
3,60 4,00 
Lowest price in last 30 days:3,20 
-10%STARA KNJIŽEVNOST BOKEAntikvarijat
4,80 5,33 
Lowest price in last 30 days:4,26 
-10%FIGURE STRAHA - 13 poučakaAntikvarijat
4,80 5,33 
Lowest price in last 30 days:4,26