Show more Show less

15713

PRIVATNE ŽELJE I POLITIKA

19,91
13,94
Lowest price in last 30 days: 19,91 
available
ISBN ISBN: 953-222-133-6
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2005

About the book PRIVATNE ŽELJE I POLITIKA

Do koje je mjere čovjek racionalno biće? Može li se dovesti u neposrednu vezu konkretan interes pojedinca i njegova izborna odluka? Koliko se isplati uloženi napor u odnosu na konačne ishode? Razmatrajući privatne želje pojedinaca, problem kolektivne akcije, poduzetničku funkciju političara i nužnost njihove reputacije, sukladnost javnih politika kao obećanja i realizacije, nužnost stvaranja koalicija u obnašanju vlasti, Michael Laver vješto uvodi u intrigantno područje teorije javnog izbora, jedno od najpropulzivnijih područja suvremene političke znanosti.

 

Vrlo jednostavnim i pitkim stilom autor uvodi u kompleksnu problematiku logičke analize izbornih odluka birača i konstituiranja vlasti. Ne navodeći konkretne primjere ni jedne zemlje, zadržavajući se na apstraktnoj razini izvođenja zaključaka, Laver usmjerava čitatelja da čitajući knjigu i nehotice postavlja pitanja o politici, biračima, njihovim željama i razlozima izlaska na izbore i opredjeljenja, kao i o političkim strankama, «političkim poduzetnicima», njihovim javnim politikama i reputacijama. Ova je knjiga, bez sumnje, nezaobilazna literatura u studiju politologije, ali i vrijedno štivo za domaće «političke poduzetnike» kao i politički zainteresiranu javnost.
Ivan Šiber

 

 

Michael Laver jedan je od napoznatijih europskih politologa, profesor političkih znanosti na Trinty Collegeu u Dublinu. Kao znanstvenika Lavera zanimaju prvenstveno dvije teme - dinamički modeli stranačke konkurencije i formiranja vlada te analiza pozicija političkih aktera o pojedinim politikama - i o njima je napisao i priredio više knjiga. Poznat je i po nastojanju na popularizaciji znanosti o politici.

 

Author/s
Translator/s
Iskra Devčić Torbica , Boško Picula , Renata Šeperić Petak
Publisher/s
ISBN
953-222-133-6
Binding
soft
Year of issue
2005
Number of pages
272
Format
20,5 x 15 cm

Same author products

-20%PRIVATNE ŽELJE I POLITIKAAntikvarijat
10,62 13,27 
Lowest price in last 30 days:13,27