Show more Show less

80176

REGISTAR POLOŽAJA I SPOMENIKA RANIJE SREDNJOVJEKOVNE UMJETNOSTI U MEĐURIJEČJU SAVE I DRAVE

13,94
12,55
Lowest price in last 30 days: 11,15 
not available
ISBN ISBN: 978-953-6106-96-7
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2012

About the book REGISTAR POLOŽAJA I SPOMENIKA RANIJE SREDNJOVJEKOVNE UMJETNOSTI U MEĐURIJEČJU SAVE I DRAVE

Knjiga prof. Vladimira P. Gossa »Registar položaja i spomenika ranije srednjovjekovne umjetnosti u međuriječju Save i Drave« opsežna je studija u kojoj su izneseni rezultati istraživanja provedeni u okviru znanstvenog projekta »Romanika u međuriječju Save i Drave i europska kultura«, pokrenutog 2002. godine potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.
Prostor obuhvaćen istraživanjem nalazi se između rijeka Save i Drave, na istoku je omeđen Dunavom, a na zapadu Sutlom i krajnjim izdancima Istočnih Alpi. To je prostor srednjovjekovne Slavonije sa Zagrebom, Križevcima, Viroviticom, Požegom i Vukovarom kao glavnim središtima, a poklapa se s međuriječnim dijelom Zagrebačke i Pečujske biskupije. Unutar tog prostora sastavljen je registar odnosno popis položaja na kojima postoje spomenici i to kako oni cjelovito ili djelomično očuvani tako i oni koji su nam poznati iz pisanih izvora, starih ilustracija ili tradicije. K tome popis sadrži i lokacije na kojima se vjeruje da bi se mogli naći spomenici iz srednjovjekovnog doba. Donja granica razdoblja obuhvaćenog istraživanjem je druga polovica 6. stoljeća, točnije od Avaro-Slavenskog doseljenja, a pokriva, nadalje, Karolinško doba (od kraja 8. do početka 10. st.), razdoblje veza s hrvatskom narodnom dinastijom (10. i 11. stoljeće), te razdoblje vladavine Arpadovića (od kraja 11. do početka 14. stoljeća). Popis broji petstotinašezdeset i pet položaja – međutim, budući da sadrži ne samo sakralna već i svjetovna zdanja te budući da mnogi položaji posjeduju više od jednog spomenika – broj pojedinačnih spomenika obuhvaćenih ovom studijom je još daleko veći.
Riječ je o djelu u kojem se na posve osobit način pristupa istraživanju ranosrednjovjekovlja sjeverne Hrvatske:  na prostoru međuriječja – na kojem broj sačuvanih spomenika nije velik – upravo sveobuhvatnim sagledavanjem položaja na kojima postoje ili su postojali spomenici izranjaju obrisi starih kulturnih pejsaža, otisaka ljudskoga duha u fizičkom i duhovnom okolišu koji jasno govore o svom vremenu, prostoru, stvarateljima i korisnicima.

Author/s
ISBN
978-953-6106-96-7
Binding
soft
Year of issue
2012
Number of pages
191
Format
23 x 15 cm

Same author products