Show more Show less

26084

RIJEČI, RIJEČI, RIJEČI

19,91
9,95
Lowest price in last 30 days: 19,91 
available
ISBN ISBN: 978-953-222-292-0
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2008

About the book RIJEČI, RIJEČI, RIJEČI

Oduvijek sam vjerovao da me politika ne zanima u specifičnom smislu, tj. u tome da bih se njome praktično bavio ili pak da bih raščlanjivao njezine ključne ljude i događaje. Kad se danas osvrnem na ove nasumične bilješke, ispada, začudo, da me upravo ona, uz religiju, najčešće poticala na ova nesuvremena razmatranja, kako bi rekao Nietzsche. Očito je da je ona naš usud, zauvijek neispunjena, ili neispunjiva karma, i da je vrijedno svakoga napora nastojanje da se od nje emancipiramo, da se otmemo gotovo mehaničkoj zadanosti njezine kobne dijalektike. Rado bih da mogu ponoviti kao stvarnost Ujevićev znameniti stih: Povijest mora biti pregažena. Bojim se da u tome nisam bio uspješan i da povijest gazi mene.

About the book - RIJEČI, RIJEČI, RIJEČI

Knjiga novinskih ogleda pod naslovom Riječi, riječi, riječi izbor je iz višegodišnjih kolumna Marka Grčića koje su u magazinu Globus izlazile od 2002. do danas. Obuhvaća širok tematski raspon, od lingvistike, književnosti, društvenog života, preko religije i povijesti, pa do aktualnih političkih kontroverzija.
Premda je, što je i normalno, neke kolumne u međuvremenu djelomično potamnio protok vremena, većina ih je, i za današnjega čitatelja, zadržala intelektualnu svježinu, čak i onda kad su zaboravljeni poticaji i okolnosti koje su ih nadahnule.
Knjiga sadržava 70-ak tekstova (najuži izbor) i broji 560 stranica. Uključeni su i tekstovi, na granici između politike i književnosti, objavljeni u časopisima, osobito u Književnoj republici, u rubrici Čitaće probe.
U novoj biblioteci Hrvatskoj društva pisaca vrijedno je izdanje jer ove godine Marko Grčić obilježava sedam desetljeća života i plodnog sudjelovanja u hrvatskoj kulturi pa je ovaj svezak i izraz poštovanja spram autora koji je postao svojevrsnom institucijom.
Marko Grčić godinama je u Globusu objavljivao brojne publicističke teme i društeno – kritičke komentare. Ovaj ukoričeni izbor iz tih tekstova s jedne je strane svojevrsna kronologija proteklog desetljeća jer bilježi teme i dileme koje su uzbunjivale širu kulturnu javnost, a s druge strane pak svjedoči da se Grčić gotovo opsesivno bavi hrvatskim identitetom, ponajviše na području povijesti, jezika i pravopisa, kulture i religije. U svim tekstovima se zrcali njegova bogata erudicija stečena ne samo redaktorskim poslom u novinskim redakcijama, nego i golemim prevodilačkim opusom istrastvenim čitanjem. Osim što je pomnjiv i pronicav tumač hrvatske poetske baštine, u dva dulja ogleda Sinjska alka: pamćenje i zaborav prošlosti, te Je li dalmatinski Morlak predak balkanskoga barbarogenija? očituje se nakana da temama koje godinama temeljito proučava da i vlastiti izvorni doprinos u ukupnom historiografskom tumačenju.
- Jadranka Pintarić

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953-222-292-0
Binding
soft
Year of issue
2008
Number of pages
559
Format
21 x 15 cm

Same author products

-10%NEBESKA VUČICAAntikvarijat
5,97 6,64 
Lowest price in last 30 days:5,31 
-10%NEBESKA VUČICAAntikvarijat
5,97 6,64 
Lowest price in last 30 days:5,31 
-10%SPOMENAR - književni ogledi
14,33 15,93 
Lowest price in last 30 days:12,74 
-10%SLIJEPI ARGUS
16,60 18,45 
Lowest price in last 30 days:14,76