Show more Show less

14069

RIJEČKI KARNEVAL - CARNIVAL OF RIJEKA

29,32
26,39
Lowest price in last 30 days: 26,39 
available
ISBN ISBN: 953-219-104-6
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2004

About the book RIJEČKI KARNEVAL - CARNIVAL OF RIJEKA

Rijeka je grad u kojem život pulsira tisućljećima. Materijalni nalazi iz mlađeg kamenog doba, preko ostataka ilirskih naselja, do brojnih tragova rimskog pograničnog grada svjedoče o tisućgodišnjem kontinuitetu življenja na ovim prostorima.
Uz ove arheološke dokaze o čovjekovom prisustvu na ovom prostoru, postoje i relativno stari pisani podaci o Rijeci (iz prve polovice XII. stoljeća pa nadalje). No, iznenađuje - ili preciznije iznenađuje samo one koji to ne znaju - da prvi pisani podaci o karnevalu u Rijeci datiraju s konca XV. stoljeća.
Upravo ta dugotrajnost karnevalskog življenja u Rijeci i okolici plodonosno je utjecala na obnovu Riječkog karnevala 1982. godine kada su riječkim Korzom prodefilirale 3 karnevalske grupe (Lako ćemo, Pehinarski feštari Holubajski zvonćari) u neobaveznom mimohodu, uz karnevalsku pjesmu, ples, ludovanje i zabavljanje prisutnih šetača i građana Rijeke duž njihove omiljene pješačke ulice u centru grada.
Tadašnji djelatnici Turističkog saveza općine Rijeka, očito su prepoznali da se u toj neobaveznoj šetnji nekoliko karnevalskih grupa krije ogroman potencijal i već tada je zaključeno da bi šetnja karnevalskih grupa trebala postati tradicionalna.

Publisher/s
ISBN
953-219-104-6
Binding
hard
Year of issue
2004
Number of pages
190
Format
27 x 15 cm