Show more Show less

18415

SINOVI - pogled u suvremenu crnogorsku prozu

5,18
2,59
Lowest price in last 30 days: 5,18 
available
ISBN ISBN: 953-249-017-5
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2006

About the book SINOVI - pogled u suvremenu crnogorsku prozu

Zbirka izabranih pripovjetki suvremene crnogorske proze u kojoj su okupljeni pisci generacije koju se često naziva «djecom cvijeća» crnogorske literature - generacije za koju je karakteristično da u svojim prozama iščitava prije svega, vlastito vrijeme - odnosno Crnu Goru na bespućima postkomunizma i njezinu sveopću dekadenciju. Tu generaciju čine pisci okupljeni u ovoj zbirci: Balša Brković, Dragan Radulović, Aleksandar Bečanović, Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić i dr.

Riječ je o izvanrednoj generaciji ne samo pisaca već književnih kritičara i teoretičara, novinara, publicista, filozofa. To je atipična generacija u crnogorskom književnom i intelektualnom iskustvu 20. stoljeća. Prva generacija koja je bez oklijevanja izašla ispod starateljstva - književnog i svakog drugog - svojih “očeva”, sa osobnim stavom i sa nekonformističkim odnosom prema stvarnosti.

To je i prva generacija crnogorskih pisaca i stvaratelja koja je svoj ukupan angažman otpočela i vezala za Crnu Goru i promovirala identitet crnogorskog postmodernističkog duha. Pomalo anarhična, ali za crnogorsku autoritarnost neophodna. Sa ovom generacijom, uz logistiku starije generacije, crnogorska književnost je iz, uglavnom, autsajderske pozicije, prešla u konkurentski odnos. U crnogorsku literaturu je unesen veći stupanj intelektualnosti, kompetentnosti, teoretičnosti. Tek tih devedesetih godina raskinulo se sa kolonijalnim duhom. Istovremeno, riječ je o generaciji koja je dugo ostala van izdavačke potpore državnih institucija.

Ova generacija pisaca (u čemu nisu, naravno, zaostali ni pisci starije generacije) beskompromisno je govorila (i govori) o zločinima, klerofašizmu, krvavom kiču, popularizmu i pošastima našeg vremena. Konačno, radi se o generaciji koja je imala intelektualne i moralne hrabrosti da kaže Crnogorcima (dakle svojim očevima, a i ne samo njima) da su kukavice. Imajući, svakako, u vidu ovovremeno, odnosno, prošlovjekovno crnogorsko iskustvo.
Borislav Jovanović

“Ovo izdanje nema namjeru biti ni antologija, niti pregled: ono je uistinu tek moj osobni izbor. Želim da ovo izdanje bude svojevrsna preporuka drugim izdavačima i urednicima (prvenstveno stranim, jer je u Hrvatskoj dio autora već poznat) te sam stoga s kolegijalnom odgovornošću uvrstio samo one autore koje bih i sam bez ikakve dvojbe i zadrške rado objavljivao”.
Urednik (Albert Goldstein)

ISBN
953-249-017-5
Binding
soft
Year of issue
2006
Number of pages
200
Format
21 x 15 cm

Same author products

-50%KĆERI I SINOVI - pogled u suvremenu crnogorsku poeziju
2,59 5,18 
Lowest price in last 30 days:5,18 

Bestsellers from same category

-20%STEPSKI VUK
9,56 11,95 
Lowest price in last 30 days:11,95 
-50%TRAVNIČKA HRONIKA
12,94 25,88 
Lowest price in last 30 days:25,88 
1984.
13,00