11100061758

STATISTI U DEMOKRACIJI - čitanka za buduću povijest

5,31
4,25
Lowest price in last 30 days: 4,25 
available
ISBN ISBN: 953-6483-41-6
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 1999

About the book STATISTI U DEMOKRACIJI - čitanka za buduću povijest

Dušan Bilandžić, iz recenzije
Vrijednost rukopisu daje s jedne strane sam autor, kao dugogodišnji akter dramatičnih zbivanja u Hrvatskoj, poglavito u procesu borbe za stvaranje i razvitak države Hrvatske, a s druge strane sadržaj rukopisa, tema koja je, ustvari, prezentacija borbe koju je autor vodio na svom životnom putu. Kao jedan od najuglednijih hrvatskih energetičara, autor je, po logici stvari, vrlo rano ušao u političke borbe, jer se strategija energetike nije mogla odijeliti od globalne politike društvenog razvoja, posebno u bivšoj Jugoslaviji kao višenacionalnoj državi, gdje su se upravo na području energetike sudarali nacionalni interesi. Kako se taj proces odvijao čitatelji će saznati iz ovog rukopisa. Ali, to nije glavna tema rukopisa! Njegov najveći dio odnosi se na stvaranje i razvoj države Hrvatske ( 1990. -1996.).

Djelo Bože Udovičića nije ni prvi niti zadnji slučaj da vrhunski \"tehničari\" smjelo uđu u područje praktične politike, ekonomije i menadžmenta što ih neizbježno vodi u polje sociologije, politologije i ideologije. Autor je s pravom i izbjegavao metodologiju i analitiku primjerenu društvenim znanostima On je bilježio, prikupljao, selektirao i slagao izvore vlastite i druge - da dobije mozaik slike razvitka našeg društva u izrazito dramatičnom razdoblju sloma starog režima, Domovinskog rata, borbe protiv agresora i ustroja novog državnog mehanizma, nove politike i novih društvenih odnosa. Riječ je, dakle, o pogledima društveno veoma angažiranog znanstvenika prirodnih znanosti koji vrlo intenzivno i dramatično živi s društvenim problemima, ne samo kao ekspert svoje struke, već i kao kreator u politici i menadžmentu u novoj državi. Tekst potvrđuje da je autor svakodnevno intenzivno bio u vatri društvenih i političkih problema i upravo takav njegov angažman osnova je i motivacija koja su ga motivirala da bilježi što se s njim, s njegovom okolinom i društvom događalo u određenom razdoblju opće poznate dramatičnosti.

Po metodologiji rukopis je kombinacija dnevnika koji to, zapravo, nije i selekcije golema broja izvora - izjava, misli, sudova i tako dalje - brojnih autora od novinara, publicista, znanstvenika i intelektualaca do šefa države. Upravo na temelju toga nastao je rukopis koje će poslužiti ne samo kao važan izvor uvida i saznanja što se događalo već i kao jedan od izvora za recentnu nacionalnu povijest.


SADRŽAJ

Predgovor
Uvod
Dolazak Slobodana Miloševića na čelo SK Srbije
- povod za raspad Jugoslavije
Nova hrvatska vlada - statisti u demokraciji
Denacionalizacija, privatizacija, pretvorba, restrukturiranje i
gospodarstvo
Narod, država, kadrovi, moral, etika, itd.
Kako utvrditi istinu

Indeks imena
Bilješka o piscu
Ulomci iz recenzija

Author/s
ISBN
953-6483-41-6
Binding
soft
Year of issue
1999
Number of pages
676
Format
21x15 cm

Same author products

-20%PAD UMJESTO USPONA: STATISTI U DEMOKRACIJI - II dioAntikvarijat
9,56 11,95 
Lowest price in last 30 days:10,76 
-10%ELEKTROENERGETSKI SUSTAV
22,09 24,55 
Lowest price in last 30 days:19,64 
not available