Show more Show less

80442

TAJNI ŽIVOT DRVEĆA

23,76
16,63
Lowest price in last 30 days: 23,76 
available
ISBN ISBN: 978-953-316-444-1
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2013

About the book TAJNI ŽIVOT DRVEĆA

Ova opsežna knjiga temeljito obrađuje suvremene spoznaje znanosti o drveću. Veći dio posvećen je osnovnim pitanjima o drveću: što ono jest, kako je nastalo, njegovim vrstama, gdje žive i zašto baš ondje, kako žive, kako se natječu i kako surađuju. Manji njezin dio govori o raznim načinima na koje iskorištavamo drveće i kako nam sve ono služi te o potpuno materijalnim razlozima zbog kojih bismo ga trebali sačuvati, odnosno zašto je važno za život na Zemlji kakvog ga poznajemo. Osim toga, knjiga nudi izobilje fascinantnih, i mahom nepoznatih, saznanja o drveću: kako drveće može živjeti i izrasti u golema stabla na tlu na kojem naizgled nema ni trunke zemlje; kako komunicira upozoravajući se međusobno niz vjetar da se približavaju slonovi ili žirafe; kako javorov list u jesen pocrveni; zašto koale imaju tako malen mozak; kojih je još pet drvnih proizvoda, pored vrbova drva, potrebno za izradu palica za kriket; itsl.


Što je drveće? Kako će nam ova oda stablima pokazati, ona su naš okoliš, naši su ih preci doživljavali kao živuće otjelovljenje Prirode, daju nam kisik nužan za disanje. Drveće nas je dobrano zadužilo i činjenicom da imamo tako spretne šake i snažne, okretne ruke, zahvaljujući tome što su naši preci na stablu proveli nekih 80 milijuna godina, što zahtijeva tjelesnu spretnost i dobru koordinaciju očiju i ruku. Opet, iako su priče drveća izdašne koliko je i listova u šumi, rijetko se kazuju.

Ova se knjiga uglavnom bavi znanošću o drveću – odnosno onime što nam suvremena istraživanja o njemu kazuju. Jedan njezin dio govori o raznim načinima na koje iskorištavamo drveće i kako nam sve ono služi te o potpuno materijalnim razlozima zbog kojih bismo ga trebali sačuvati, a koji se mogu sažeti u jednu jedinu rečenicu: naš opstanak ovisi o drveću. No veći dio ove knjige ne bavi se koristima koje imamo od drveća, nego onime što drveće jest, kako je nastalo, njegovim vrstama, gdje žive i zašto baš ondje, kako žive, kako se natječu i kako surađuju. Otkrića se nižu iz tjedna u tjedan: kako drveće može živjeti i izrasti u golema stabla na tlu na kojem naizgled nema ni trunke zemlje ili kako komunicira upozoravajući se međusobno niz vjetar da se približavaju slonovi ili žirafe. Svaki se tjedan pojavljuju novi fantastični podaci koji pomalo oduzimaju drveću status ukrasa i daju mu sve više i više ulogu vladara svijeta – nadmoćnog upravitelja života na kopnu (a neizravno i u moru) – ali i ulogu najvažnije karike njegova opstanka.

Author/s
Translator/s
Nino, Prev. Orepić
Publisher/s
ISBN
978-953-316-444-1
Binding
soft
Year of issue
2013
Number of pages
475
Format
23 x 15 cm

Same author products

-20%IN MENDELS FOOTNOTES (engl.)Antikvarijat
5,31 6,64 
Lowest price in last 30 days:5,98