Show more Show less

23898

TEMELJNI REFORMATORSKI SPISI (svezak drugi)

44,59
available
ISBN ISBN: 953-225-079-4
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2006

About the book TEMELJNI REFORMATORSKI SPISI (svezak drugi)

Kršćanin je posve slobodan gospodar nad svime i nikome nije podložan.
Kršćanin je svima u potpunosti na usluzi i svakome podložan.
Iako ovi stavovi izgledaju da jedan drugomu proturječe, ipak su dobro prikladni za našu želju, ako je istom pronađeno da su skupa spojivi. Naime, oba potječu od samoga Pavla, koji u 1 Kor 9,19 kaže: «Jer iako sam slobodan od sviju, svima sam postao sluga», a u Rim 13,8: «Nikome ništa ne dugujte, osim to da ljubite jedan drugoga». Ljubav je po svojoj naravi podložna, svjesna obaveze i uslužna onomu što se voli. Tako je i Krist, premda bijaše Gospodar svih stvari, ipak od žene roden te bijaše podložan Zakonu (Gal 4,4), ujedno slobodnjak i sluga, istodobno u božanskom obličju sluge (usp. Fi12,6).
Da bismo to dublje i bolje razumjeli, želim iznijeti i ovo: Čovjek je naime od dvojake naravi, duhovne i tjelesne. Po duhovnoj, koja se zove duša, naziva se duhovnim, nutarnjim i novim čovjekom; po tjelesnoj, koja se zove «tijelo», naziva se tjelesni, izvanjski i stari čovjek, o kojem apostol kaže u 2 Kor 4,16: «Ako se naš vanjski čovjek raspada, ipak se nutarnji iz dana u dan obnavlja.» Ovo razlikovanje čini da se u Pismu proturječno govori o istom čovjeku, jer se dva čovjeka bore u jednom te istom čovjeku, dok god tijelo vojuje protiv Duha, a Duh protiv tijela (Gal 5,17).
Najprije se želimo posvetiti nutamjem čovjeku, kako bismo vidjeli na koji način on postaje pravedan, slobodan i istinski kršćanin, tj. duhovni, nutarnji i novi čovjek. Čvrsto stoji da uopće niti jedna izvanjska stvar, nazvala se kojim god imenom, nema nikakva značenja za nastajanje kršćanske pravednosti i slobode, kao niti za nepravednost i neslobodu, o čemu se lako može osvjedočiti jednim dokazom. Što bi moglo koristiti duši ako je tijelo svježe i slobodno, te se dobro osjeća, ako jede, pije i živi kako hoće. Jer u tom pogledu svake izopačenosti napreduju i najbezbožniji robovi. Obrnuto, što bi duši štetila bolest ili sužanjstvo, glad ili žed, ili bilo koja druga izvanjska neugodnost? Ta time bivaju mučeni najpobožniji i oni najslobodniji u najčišćoj savjesti. Niti jedna od ovih stvari ne dotiče slobodu niti ropstvo duše. Tako ništa ne bi koristilo ako bi se tijelo ukrasilo svetim haljama po uzoru na svece, zadržavalo se na svetim mjestima, ili se izmučilo od svetih dužnosti, ako moli ili posti, uzdržava se od odredenih jela ili čini svako drugo djelo koje se može učiniti po tijelu i na tijelu. K ovome spada nešto sasvim drugo, kako bi se duša učinila pravednom i slobodnom, jer spomenute stvari na sebi može imati svaki bezbožnik, a pri takvim naporima proizlaze samo licemjeri. Nasuprot tome duši neće naškoditi ako tijelo nosi neposvećenu odjeću, boravi na nesvetim mjestima, jede i pije sasvim normalno, ne moli glasno već sve zanemaruje, što mogu činiti, kako gore rekoh, takoder i licemjeri.
Da otklonimo sve: i spekulacije, meditacije, te sve što se može postići naporima duše ne koristi ništa s obzirom na jednu stvar ko ja je jedina nužna za život, za pravednost i za slobodu kršćanina. To je najsvetija Božja Riječ, evandelje o Kristu, kako u Iv 11,25 kaže: «Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će». Isto tako u Iv 8,36: «Ako vas Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni». A Mt 4,4: «Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih». Treba nam dakle biti jasno i čvrsto uvriježeno: Duša može biti bez svega, samo ne bez riječi Božje. Bez ove se njoj s niti jednom stvari ne može pomoći. Medutim, posjeduje li Riječ, tada je bogata i ništa ne potrebuje. Jer to je riječ života, istine, svjetlosti, mira, pravednosti, spasenja, radosti, slobode, mudrosti, snage, milosti, slave i svega dobroga u nepredočivoj mjeri. To je razlog zašto prorok u cijelom psalmu 119. i na mnogim drugim mjestima s toliko mnogo uzdisaja i vapaja zaziva i žudi za riječju Božjom. (...)

Author/s
Translator/s
Goran Gajšak
Publisher/s
ISBN
953-225-079-4
Binding
hard
Year of issue
2006
Number of pages
238
Format
25 x 15 cm

Bestsellers from same category

-10%ELEUZINSKI MISTERIJI - ARHETIPSKA SLIKA MAJKE I KĆERI
8,36 9,29 
Lowest price in last 30 days:9,29 
-10%HALLOWEEN - Povijest i tradicije
13,14 14,60 
Lowest price in last 30 days:14,60 
-10%MOĆ MITA - Razgovor s Bill Moyersom m.u.
16,05 17,84 
Lowest price in last 30 days:17,84 
-10%KNJIGA OPRAŠTANJA - Četverostruki put iscjeljivanja sebe i svijeta
17,80 19,78 
Lowest price in last 30 days:19,78 
-10%SIDDHARTHA - PRINC KOJI JE POSTAO BUDDHA
65,70 73,00 
Lowest price in last 30 days:73,00