50100119728

TREĆI VAL - književnost ruske dijaspore potkraj XX. stoljeća

14,66
13,19
Lowest price in last 30 days: 13,19 
available
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2004

About the book TREĆI VAL - književnost ruske dijaspore potkraj XX. stoljeća

Pod trećim valom ruske književnosti kritika podrazumijeva autore i djela koji su 60-ih, 70-ih i 80-ih godina XX. stoljeća emigrirali iz Sovjetskog Saveza na Zapad. Riječ je o dijelu literarnoga života koji se po svome svjetonazoru i poetici nije uklapao u strogo zadane socrealističke kanone nego je egzistirao izvan oficijelne kulture, u undergroundu, i vrlo često onkraj zakona, a u najboljem slučaju na rubovima državne periodike, u almanasima koji su izlazili u simboličnim nakladama u metropoli (Literaturnaja Moskva) ili pak u provinciji, poput legendarnoga izdanja Tarusskie stranicy.


Mnoštvo odabranih proznih i pjesničkih radova te brojni prilozi koji oslikavaju životnu dimenziju trećeg vala: osobna svjedočenja, bilješke o autorima i bibliografija prijevoda njihovih djela u Hrvatskoj – upućuju na osnovnu nakanu ovog zbornika: uputiti na duh neovisne ruske književnosti, podsjetiti na tekstove koji su iz ideoloških razloga bili nepoželjni u sovjetskoj kulturi, a koji su svojim kreativnim impulsima i snagom pamćenja radili na skupljanju rasutih fragmenata ruske književnosti XX. stoljeća i tako omogućili vertikalni razvitak literature, kontinuitet, povijest bez crnih ili bijelih mrlja.


Neki od brojnih zastupljenih autora jesu: Josif Brodski, Marina Temkina, Vasilij Aksjonov, Andrej Sinjavski, Svetlana Boim, Jurij Družnikov, Aleksej Hvostenko…

Translator/s
Irena Lukšić
Binding
soft
Year of issue
2004
Number of pages
563
Format
20x13 cm

Same author products

-10%SOC - ART: TEKSTOVI I KRITIKAAntikvarijat
3,60 4,00 
Lowest price in last 30 days:3,60 
-10%ANTOLOGIJA RUSKE DISIDENTSKE DRAMEAntikvarijat
4,80 5,33 
Lowest price in last 30 days:4,80