Show more Show less

92018

U IME DRŽAVE - PREPRODAJA

19,78
3,96
Lowest price in last 30 days: 19,78 
available
ISBN ISBN: 978-953-222-674-8
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2013

About the book U IME DRŽAVE - PREPRODAJA

Autori Preprodaje i trilogije U ime države argumentirano pokazuju i dokazuju da je ostvarenje osobnih i političkih profita bio jedan od ključnih motiva prodavača, kupaca i posrednika u krijumčarenju oružja koje je iz Slovenije i preko nje stizalo na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Zbog specifičnih zakonskih i pravosudnih prilika u kojima se danas nalazi Hrvatska – nakon ustavnih i zakonskih promjena kojima je ukinuta zastara za kaznena djela ratnog profiterstva i pretvorbe – Preprodaja se može čitati i kao neobična knjiga-optužnica i knjiga-potjernica za brojnim pojedincima koji su tijekom rata počinili ta dva, vrlo često usko povezana, velika zločina.
[...]
Upravo zbog toga, Preprodaja i U ime države u tom su pogledu velik test za hrvatsku pravnu državu i njenu političku volju da instituciju nezastarijevanja kaznenih dijela ratnog profiterstva i pretvorbe primijeni na malobrojne krijumčare oružja koji su, kako autori pokazuju i dokazuju, doista – da ponovimo zakonsko određenje – ostvarili nerazmjernu imovinsku korist podizanjem cijena robe (u konkretnom slučaju oružja) koja je bila u nestašici.
Neki od tih krijumčara i trgovaca oružja iskoristili su kasnije kapital zarađen od ilegalne trgovine oružjem za sudjelovanje u pretvorbi u doba rata, što bi značilo da bi im se moglo suditi i za kaznena djela nezakonite pretvorbe koja također ne zastarijevaju.
Pitanje je, dakako, ima li današnja Republika Hrvatska političke i pravosudne volje da se pozabavi nekim od junaka Preprodaje kao potencijalnim ratnim profiterima.
Prof. dr. Slaven Letica

Kroz monumentalno i iznimno vrijedno autorsko djelo slovenskih novinara Mateja Šurca i Blaža Zgage (te brojnih suradnika) stječe se uvid u jedan dio vojne i političke povijesti Slovenije, ali i Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Kako je u svojoj knjizi na donekle sličnu temu nedavno konstatirao Dražen Rajković, ovo je polje koje u Hrvatskoj i danas više obilježavaju praznine nego činjenice. No, razloge za tu pojavu vrlo jasno pokazuje upravo trilogija U ime države, koja iznosi podatke o jednome vrlo živome, a potpuno ilegalnome prometu, kako službenih dopisa, tako i brodova te kamiona s oružjem i streljivom. Ako kao istinite uzmemo kroz ova djela razasute naznake o duboko nemoralnim postupcima tijekom čitave te ilegalne trgovine, tada i ne čudi da Hrvatska danas nema ozbiljne, detaljne i, u punom smislu, službene povijesti svoga Domovinskog rata. Naime, takvo bi djelo nužno došlo u suštinsku koliziju s mitovima koje su o istom tom periodu širili, a i sada šire, mnogi koji su u ta postupanja bili umiješani.
Igor Tabak, vojni analitičar, OBRIS – obrana i sigurnost, Zagreb

U novoj knjizi Preprodaja istraživači su ušli u opasni svijet međunarodne (ilegalne) trgovine oružjem i vojnom opremom na Balkanu 1990-ih. Na svjetlo dana izlaze imena velikih mešetara čije tvrtke, ili lanac tvrtki, imaju sjedišta po čitavom svijetu i koji su umreženi s mnogim tajnim službama. Tamo gdje vlade ne smiju javno nastupati, nastupaju oni. Za koga sve? Ponekad autori ostavljaju čitatelju da sam dođe do zaključka na temelju obilja podataka koje mu oni nude. Međutim, mnogo je više mjesta gdje nude cjelovit odgovor.
dr. Mile Bjelajac, naučni savetnik, Institut za novu istoriju Srbije, Beograd

Prezentirani podaci ukazuju na zaključak da su svi uključeni u trgovinu, bilo kao prodavači, preprodavači, posrednici ili kupci oružja, na svojim tajnim računima akumulirali bogatstvo, a ratom zahvaćeno stanovništvo doživjelo je neizmjernu patnju, strah i egzistencijalnu bijedu. [...] Na osnovi vjerodostojne dokumentacije, autori druge knjige Preprodaja daju brojne detalje o pojedincima koji su bili uključeni u lanac naoružavanja triju bivših jugoslavenskih republika za vrijeme stjecanja neovisnosti u ratnim uvjetima. Također, prezentirana je i lista zemalja iz kojih je dolazilo oružje. Između ostalog, autori su ukazali i na neke od tranzicijskih procesa u bivšim socijalističkim zemljama, npr. na stvaranje dijela nove političke elite koja se, osim posjedovanja ekonomske moći stečene sumnjivim radnjama, polako uključivala u političku vlast.
dr. Vera Katz, viši znanstveni suradnik, Institut za istoriju, Sarajevo

Poslovanje trgovaca oružjem i posrednika prikazano je na temelju dokumenata, od lučke dokumentacije o tovaru brodova pri isplovljavanju, koji su u Kopar dopremili oružje pod deklaracijama da se radi, na primjer, o poljoprivrednoj mehanizaciji, pa do broja Dafermosovog bankovnog računa u Budimpešti, preko kojeg je poslovao. U knjizi se nalaze magnetogrami prisluškivanih razgovora sudionika trgovine, koje je prisluškivala slovenska obavještajna služba VIS, kao i druga građa Sigurnosno-informativne službe te zabilješke razgovora slovenskih kriminalista s aktivnim sudionicima u preprodaji oružja. Riječ je o službenoj dokumentaciji, koja ovom djelu daje veliku vjerodostojnost. Zato se i mogu imenom i prezimenom navesti svi koji su bili umiješani u trgovanje oružjem, i u ime države i za svoj interes.
dr. Zdenko Čepič, viši znanstveni suradnik, Institut za noviju povijest, Ljubljana

About the book - U IME DRŽAVE - PREPRODAJA

 


 Translator/s
Jagna Pogačnik
Publisher/s
ISBN
978-953-222-674-8
Binding
soft
Year of issue
2013
Number of pages
476
Format
24 x 15 cm

Same author products

-80%U IME DRŽAVE - PRODAJA
3,42 17,12 
Lowest price in last 30 days:17,12 
-80%U IME DRŽAVE - PRIKRIVANJE
4,49 22,43 
Lowest price in last 30 days:22,43 
-20%U IME DRŽAVE: PRODAJA (1. knjiga)Antikvarijat
8,50 10,62 
Lowest price in last 30 days:10,62 
-80%U IME DRŽAVE - KOMPLET 1-3
11,87 59,33 
Lowest price in last 30 days:59,33 
-20%U IME DRŽAVE: PREPRODAJA (2. knjiga)Antikvarijat
12,74 15,93 
Lowest price in last 30 days:15,93