- Homepage
- social sciences
- psychology
- psychology - self-help
- ULTRAPROCESUIRANI LJUDI
- comics
- computer science
- current affairs
-
dictionaries / grammars / foreign languages
-
dictionaries
- croatian dictionaries
- czech dictionaries
- dictionary of art
- english dictionaries
- french dictionaries
- german dictionaries
- greek dictionaries
- italian dictionaries
- latin dictionaries
- polish dictionaries
- portuguese dictionaries
- romanian dictionaries
- russian dictionaries
- spanish dictionaries
- slovak dictionaries
- slovenian dictionaries
- foreign languages
- grammar
-
dictionaries
- economics
- gifts
- encyclopedia / handbooks
- erotica / sex
- history
- hobbies
- humour
- literature
- magazines
- maritime affairs
- multimedia publications
- natural science
- other editions
- politics
- popular science
-
reading
- 1st grade of elementary school
- 2nd grade of elementary school
- 3rd grade of elementary school
- 4th grade of elementary school
- 5th grade of elementary school
- 6th grade of elementary school
- 7th grade of elementary school
- 8th grade elementary school
- 1st grade of high school
- 2nd grade of high school
- 3rd grade of high school
- 4th grade of high school
- religion / mythology
- social sciences
- technology / engineering / construction
- textbooks
- textbooks of vocational schools and faculties
- tourism
- travel-records

ULTRAPROCESUIRANI LJUDI
About the book ULTRAPROCESUIRANI LJUDI
Nastupilo je novo prehrambeno doba. Prvi put u povijesti većinu kalorija dobivamo iz nove skupine tvari koja se naziva ultraprocesuirana hrana, ili kraće, UPH. Ta industrijski obrađena hrana, u koju se dodaju različiti emulgatori, konzervansi, modificirani škrob i drugi aditivi, „hakira“ naš mozak ometajući normalnu regulaciju apetita. Osmišljena za izazivanje ovisnosti i poticanje prekomjerne konzumacije – mekša je, glatkija, slanija i slađa od cjelovite hrane, tjera nas da sve više i više jedemo namirnice koje imaju sve manju hranjivu vrijednost i sve više kalorija. No znamo li kako UPH zaista djeluje na naš organizam?
Dr. Chris van Tulleken, ugledni britanski liječnik, znanstvenik i nagrađivani BBC-jev voditelj, nudi nam najnovije dokaze o pandemiji bolesti povezanih s prehranom, u koju su umiješane multinacionalne prehrambene korporacije, najmoćnije zemlje svijeta, znanstvenici i liječnici. Na jednostavan i poučan način on iznosi uzroke, ekonomske razloge i znanstvene činjenice povezane s UPH-om te otkriva njihov katastrofalan utjecaj na ljude i okoliš. Preporuke koje iznosi u ovoj knjizi bit će dragocjene i stručnjacima i zakonodavcima, ali i nama koji jedemo da bismo preživjeli. Jer nije dovoljno samo promijeniti prehrambene navike kad živimo u prehrambenom okruženju koje to čini gotovo nemogućim.
Dr. van Tulleken otkriva nam što se uistinu događa u svijetu prehrambene industrije i tehnologije. Pridružite mu se na njegovu uzbudljivom putovanju i saznajte kako ultraprocesuirana hrana djeluje na naš organizam i zdravlje, na našu djecu i planet te na naš tradicionalni način života – nimalo dobro.