Show more Show less

96309

UVOD U KRIMINALISTIKU

27,87
available
ISBN ISBN: 978-953-169-280-9
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2014

About the book UVOD U KRIMINALISTIKU

Duško Modly i Gordan Mršić u Uvodu u kriminalistiku sustavno izlažu temeljna znanstvena i sustavna znanja o kriminalističkoj znanosti i kriminalističkom postupanju (istraživanju, procesu).

Sadržaj je podijeljen u sedam dijelova: I. dio su  Osnove kriminalistike, II.dio Kriminalističko taktička načela, III. dio Izvori informacija u kriminalističkoj znanosti, IV. dio Dokazi i dokazivanje, V. dio su Zaključna razmatranja. VI. dio je popis korištene literature a VII. dio su Prilozi-obrasci o dokumentiranju poduzetih kriminalističkih mjera i radnji MUP-a RH. U knjizi je uključeno i Kazalo pojmova.

Kriminalistička znanost svojim sadržajima (normama) povezuje norme kaznenog prava (materijalnog i postupovnog) čineći jedinstvo forme i sadržaja. Dovođenje u međusobni odnos pravnih i kriminalističkih normi postupanja zastupljeno je tako da se radnje, metode i sredstva kriminalističke znanosti objašnjavaju sveobuhvatno.
Rad je napisan tako da ovlaštene djelatnike tijela represije ne svodi na funkciju registratora kriminalnih ponašanja, nego na funkciju prekidanja tih pojava. Između redaka autori upozoravaju na potrebu visokoga profesionalnog morala u kriminalističkoj profesiji, kao sustava etičkih obrazaca specifičnih za one koji u svom radu primjenjuju pravila kriminalističke znanosti. Riječ je o deontologiji kriminalističke struke. Današnji tehničko-tehnološki resursi koji se koriste prilikom primjene pravila kriminalistike, narasli su i razvili se do te mjere da se može govoriti o tehnologiziranoj i znanstveno sofisticiranoj primjeni tih pravila, pri čemu vrebaju različite deontološke klopke. Stoga su autori osobito poštovali načelo o slojevitosti ljudske spoznaje, uravnotežili preventivno-represivne modele postupanja u okviru kriminalističkih procedura.
Uvod u kriminalistiku osuvremenjen je i prilagođen zahtjevima koji se postavljaju u izučavanju kriminalističke znanosti na visokim učilištima, a temelji se na novim teorijskim koncepcijama i pojavama uočenim u praksi.
Udžbenik je inspiriran težnjom autora da suzbijanje kriminaliteta (prevencija i represija) bude što učinkovitije, a utvrđivanje relevantnih činjenica što potpunije i istinitije, objektivnije i humanije.

Opsežna literatura navedena u udžbeniku, osnova je za dalja znanstvena istraživanja i produbljene studije u različitim područjima kriminalističke znanosti.
Knjiga je namijenjena primarno studentima koji po svom budućem pozivu moraju u svom radu koristiti spoznaje kriminalističke znanosti, ali njezin je sadržaj namijenjen i svima onima, posebno praktičarima, koji u svom radu moraju primjenjivati pravila kriminalističke znanosti.

ISBN
978-953-169-280-9
Binding
hard
Year of issue
2014
Number of pages
289
Format
24 x 15 cm

Bestsellers from same category

-10%OBRANA HRVATSKOG KONTRAOBAVJEŠTAJCA JOSIPA PERKOVIĆA NA NJEMAČKOM SUDU
17,32 19,24 
Lowest price in last 30 days:15,40 
-10%PRAVNO NESVJESNO - Suđenje i traume u dvadesetom stoljeću
21,50 23,89 
Lowest price in last 30 days:19,11 
-10%INSTITUCIJE PRAVA - Ogled iz teorije prava
35,84 39,82 
Lowest price in last 30 days:31,85 
-10%TEORIJA PRAVDE
37,50 41,67 
Lowest price in last 30 days:33,33 
-10%PRAVNI LEKSIKON
69,28 76,98 
Lowest price in last 30 days:61,58