Show more Show less

11260

VJETRENICA - POGLED U DUŠU ZEMLJE

26,54
23,89
Lowest price in last 30 days: 21,24 
available
ISBN ISBN: 953-6522-40-3
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2003

About the book VJETRENICA - POGLED U DUŠU ZEMLJE

Znanstvenopopularna monografija novinara i publiciste Ive Lučića "Vjetrenica pogled u dušu Zemlje" na više od 300 stranica opisuje dinarski krš u čije središte stavlja jedan od najzanimljivijih krških fenomena - hercegovačku špilju Vjetrenicu, koja zajedno sa svojim okružjem predstavlja jedno od najbogatijih svjetskih staništa podzemne edemične faune.


"Vjetrenica nije samo velika i lijepa špilja, nego ima i posebice bogatu faunu - u njoj obitava velik broj životinjskih vrsta koje su specijalizirane za život u podzemlju", rekao je ljubljanski profesor zoologije beskralješnika i speleobiologije Boris Sket. Po broju takvih vrsta, od kojih se neke mogu pronaći samo u Vjetrenici, ta je špilja druga na svijetu, kazao je Sket koji je autor jednog od poglavlja monografije. Smatra da će ona potaknuti zanimanje za podzemni svijet, kao i njegovo očuvanje.


Otkriveni kanali Vjetrenice dugi su oko 5.800 metara, a u njezine posebnosti spadaju i prostrani hodnici, pojava magle i vjetrova, brojne nakupine siga, jezera, vodopadi i više stalnih potoka. Ljubitelji podzemlja tu špilju, smještenu u Hercegovini, 300 metara istočno od Zavale (zapadni rub Popova polja), u blizini mora, mogu upoznati i putem brojnih fotografija, ilustracija, crteža i faksimila, karata, kao i kroz detaljne opise tunela. Monografija donosi i povijest istraživanja špilje.


Autor monografije Ivo Lučić rekao je da mu je osim popularizacije špilje s prirodoslovnog gledišta bila nakana na jedan drugačiji način predstaviti krško podneblje koje od zaostalog postaje svjetski zanimljivo područje. Uz multimedijalni prikaz špilje, o njoj i dinarskom kršu govorili su i glavni urednik časopisa Geologija Croatica Igor Vlahović, Nikola Tvrtković iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, voditelj projekta istraživanja Vjetrenice Darko Bakšić i viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Leonida Kovač. Tiskanje monografije pomogli su Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, ministarstva kulture, znanosti i tehnologije RH, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBiH.

Author/s
Translator/s
Tomislav Ladan
Publisher/s
ISBN
953-6522-40-3
Binding
soft
Year of issue
2003
Number of pages
322
Format
29 x 15 cm

Same author products

-10%PRESVLAČENJE KRŠA - Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja
46,59 51,76 
Lowest price in last 30 days:41,41 
not available