Show more Show less

159396

ZANIMANJE OCA

15,86
available
ISBN ISBN: 978-953-360-245-5
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2020

About the book ZANIMANJE OCA

Intiman roman o odrastanju unutar disfunkcionalne obitelji. Šezdesete godine u Francuskoj. Tročlana obitelj zarobljena u očevom ludilu.

Što sve u životu nije bio taj otac? Kaže da je bio pjevač, nogometaš, trener džuda, špijun, pentekostalni pastor, padobranac tijekom rata, a sve do 1958. i pouzdanik generala de Gaullea. No najbolji prijatelj preko noći mu je postao neprijateljem.

Stoga odlučuje ubiti de Gaullea i tako se pobrinuti da Alžir ostane francuski te za to traži pomoć svog sina Émilea. Dječak se pokorava očevim naredbama i pristaje na napornu obuku.

Dok opčinjen sluša očeve priče o junaštvu, zaboravlja na nasilje koje svakodnevno trpi. Prima udarce, ne sumnja, ne žali se, ne sudi. Želi biti najbolje moguće dijete, svaki put sve bolje, kako u školi tako i kod kuće. Ta kuća u koju nitko ne smije ući postaje mjesto gdje se Émileova mala junačka pustolovina susreće s velikim, za svijet važnim događajima - Nurejevljevim bijegom iz SSSR-a, Kennedyjevim ubojstvom - u koje je nekako uvijek upetljan i njegov otac, a ondje nastaje i rana koja protagonista tišti i nakon što odraste i osnuje vlastitu obitelj.

Snažan i moćan roman, prepun dojmljivih slika, u kojem se sjene miješaju sa svjetlošću, tragedija s komedijom.

"Lik oca zlostavljača dobio je u ovoj knjizi najsnažniji i najpotresniji izraz. ... Kakva knjiga! Svaka stranica osvaja jasnoćom stila i intenzitetom osjećaja!"
L'Obs

"Sorj Chalandon piše svojim suzama. Oslikavajući strašnu figuru oca opsjednutog padom francuske kolonijalne moći, pisac oslobađa suze svoga djetinjstva." Le Point

"Chalandonovo pisanje u ovoj je knjizi dosegnulo vrhunac." Paris Match

O autoru

Sorj Chalandon, rođen 1952. u Tunisu, francuski je pisac i novinar. Jedan je od osnivača francuskih novina Libération za koje je od 1973. do 2007. pisao pretežno o vanjskopolitičkim temama. Godine 1988. za svoje je reportaže iz Sjeverne Irske i sa suđenja Klausu Barbieju ovjenčan najprestižnijom francuskom novinarskom nagradom Albert Londres. Od 2007. član je uredništva satiričnog tjednika Le Canard enchaîné gdje ima vlastitu kolumnu i piše filmske kritike. Dosad je objavio devet romana, od kojih je roman Une Promesse 2006. dobio nagradu Médicis, roman Retour à Killybegs 2011. nagradu Grand prix du roman koju svake godine dodjeljuje Francuska akademija, a Le Quatrième Mur 2013. Goncourtovu nagradu po izboru francuskih gimnazijalaca.

Author/s
Translator/s
Maja Ručević
Publisher/s
ISBN
978-953-360-245-5
Binding
hard
Year of issue
2020
Number of pages
273
Format
24 x 15 cm