Prikaži više Prikaži manje

169149

ALLEN GINSBERG - DRUGA AMERIKA

19,91 | 150,00 kn
17,92 | 135,01 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,93  | 120,01 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-86-6435-163-8
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2021

O knjizi ALLEN GINSBERG - DRUGA AMERIKA

Allena Ginsberga sreo sam samo jednom. Jednog avgustovskog dana 1986, nakon sletanja na aerodrom u Skoplju, glavnom gradu Makedonije (u tadašnjoj SFRJ) video sam da me, po silasku iz aviona, dočekuje gomila televizijskih kamera i fotoaparata. Bilo je to uoči Pesničkih večeri u Strugi. Rekoh sebi: na makedonskom tlu pesnik je prilično medijski propraćen, dok se u Parizu ili Luksemburgu ni pod lupom ne dâ uočiti novinarsko prisustvo na poetskom događaju. Razvukao sam širok osmeh, no kamere su me dobrano ignorisale. Prošle su pored mene kao da sam vazduh i sjatile se oko proćelavog čoveka prosede brade, očiju skrivenih iza naočari. Iznerviran, stao sam u red da obavim carinske formalnosti. Sutradan, u svim novinama, vidim fotografiju a ispod nje natpis: „Allen Ginsberg, Zlatni venac Struških pesničkih večeri, 1986“.
Jean Portante
U ovoj knjizi, Jean Portante nam nudi svoje viđenje pesnika i razmišljanje o ličnosti, kulturnom simbolu i vođi, što je Allen Ginsberg uvek bio. Portante se potrudio da opiše vodiča i čuvara druge Amerike, podzemne Amerike, one koja možda nikada ne bi ugledala svetlost, niti osvojila maštu ljudi, da poezija, angažovanje i ličnost Allena Ginsberga nisu položile račun za to. Pored različitih aspekata koje sam pomenula, Allen je bio i preteča, Jevrej (na početku karijere nazivali su ga komunistom), čovek u dosluhu s lopovima i ubicama, budista, homoseksualac, buntovnik, o čijim je delima FBI sačinila pozamašan dosije. Uvek je bio drugi Amerikanac, drugačiji, subverzivan u dobrom smislu reči. Sa nekolicinom saboraca osmislio je paralelni svet koji nadilazi Ameriku, svet u kojem bi ljudi mogli da budu ono što jesu, bez stida i pritiska.
Delo Jeana Portanta, s ličnom notom ali poštujući činjenice, omogućuje da otkrijemo drugačija lica Ginsberga kog smo poznavali i voleli, ukazujući mu počast. Usrdno pozdravljam ovaj hrabri poduhvat.
Anne Waldman
Jean Portante je rođen 1950. godine u Luksemburgu. Piše romane, pripovetke i poeziju. Prevođen je na mnoge jezike i dobitnik je brojnih priznanja za svoj književni rad. Ubraja se među najvažnije savremene luksemburške pisce. Živi i radi u Parizu.

Autor/i
Preveo(la)
Kristina Bojanović
Nakladnik/ci
ISBN
978-86-6435-163-8
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2021
Broj stranica
198
Format
22 x 15 cm