Prikaži više Prikaži manje

33707

ANA ROJE

150,00 kn
135,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-95910-1-2
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2009

O knjizi ANA ROJE

Izdavačko poduzeće Zaposlena iz Zagreba objavilo je, u povodu stote obljetnice rođenja velike baletne umjetnice Ane Roje, opsežnu monografiju autora i urednika Davora Schopfa i Mladena Mordeja Vučkovića, koja svjedoči o umjetničinu mjestu u razvoju hrvatskoga baleta i baletne pedagogije. Rođena 1909. u Splitu, Ana Roje postala je prva balerina potekla iz Dalmacije i umjetnica međunarodnog ugleda. Pedagoškim djelovanjem osigurala je sebi mjesto u vrhu najpoznatijih imena hrvatske baletne umjetnosti u svijetu.
Gradovi u kojima je knjiga ovih dana predstavljena ujedno su najvažnija uporišta njezine karijere. Početkom rujna predstavljena je na Bermudskim otocima, gdje je Ana Roje tridesetak godina radila na promicanju i razvoju baleta. Na njezin stoti rođendan, 17. listopada, predstavljena je u Splitu, dan prije toga u Primoštenu, gdje je u posljednja dva desetljeća života stvorila dom, te se za Dan hrvatskog baleta, 4. studenoga, predstavlja i u Zagrebu.
Ana Roje bila je čudesna balerina, Jela u Đavlu u selu, Biljana u Ohridskoj legendi, Marija u Bahčisarajskoj fontani, Aurora u Trnoružici, Giselle, uz mnoge druge uloge. Plesna minijatura Smrt labuda interpretacija je koja je obilježila njezinu ličnost. Bila je druga Julija na svijetu, nakon Galine Ulanove, u zagrebačkoj postavi Romea i Julije Margarete Froman.
Imala je rijedak dar pronicava učenika koji želi naučiti i steći cjelovito teorijsko i praktično, znanstveno utemeljeno znanje o svojoj umjetnosti. Resio ju je i pedagoško-didaktički talent vrhunske učiteljice koja stečeno znanje daje drugima. Posebnu toplinu i bliskost osjećala je prema učitelju Nikolaju Legatu, čiju je metodu prenosila, a slične je osjećaje njegovala prema svojim učenicima. Pokrenula je četiri vlastite baletne škole – u Kaštelu Kambelovcu, na Bermudama, u Bostonu i Primoštenu te manji studio u Zagrebu. Kao pedagoginja djelovala je u petnaestak baletnih ansambala i plesnih škola širom svijeta. Potkraj tridesetih godina, u okviru trupe Ballet Russe de Monte Carlo, podučavala je i držala vježbe vodećim plesačima toga doba, poput Aleksandre Danilove, Alicije Markove, Tamare Tumanove, Natalije Krasovske i Igora Juskeviča.
Sa suprugom Oskarom Harmošem obilježila je velika razdoblja Baleta HNK u Zagrebu i Baleta HNK u Splitu. Iako je najveći dio njihova umjetničkog i pedagoškog rada bio zajednički, autori monografije analizirali su ponajprije Anin umjetnički put u kontekstu svih okolnih zbivanja.
Podijelili su ga na kronološko-sadržajne cjeline, od prvih plesnih koraka u Splitu te početaka profesionalne karijere u Zagrebu i Beogradu, preko temeljita baletnog studija u Londonu i turneja po svijetu, do vođenja zagrebačkoga i splitskog baletnog ansambla te pedagoške djelatnosti. Veliki format bogato opremljene knjige na 240 stranica donosi čak 332 fotografije, 22 kazališna programa i devet drugih likovnih priloga. Uz sadržajni dio, popis repertoara i priloge, među kojima se ističe članak Ane Roje o pedagoškoj metodici baletnog klasa, objavljen u časopisu Dance Magazine 1954, zanimljiva sjećanja na umjetnicu iznose ne samo brojni njezini učenici i suradnici nego i druge poznate osobe, što obogaćuje strogo strukovni pogled. Među dokumentima ističu se raritetni, za knjigu pronađeni kazališni plakati s praizvedbe Tijardovićeve operete Kraljica lopte 1926, splitske Baletne večeri 1941, nekoliko programa Aninih inozemnih nastupa tridesetih godina i fotografije zagrebačkoga i splitskog HNK iz pedesetih godina.
Knjiga koju prati pohvalna recenzija akademika Nikole Batušića treća je u nizu baletnih izdanja iste autorsko-izdavačke ekipe, nakon monografija o Vesni Butorac Blaće i Sonji Kastl. Osim dokumenta, ta je knjiga podsjetnik i izvor saznanja o velikoj umjetnici, čije je ime dosad živjelo putem dviju baletnih nagrada u Hrvatskoj – za najbolja baletna ostvarenja HNK u Zagrebu i HNK u Splitu.
Valja na kraju napomenuti da je knjiga objavljena dvojezično; svaka stranica ima uz tekst na hrvatskom jeziku i prijevod na engleski jezik.

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-95910-1-2
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2009
Broj stranica
235
Format
30 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.