Prikaži više Prikaži manje

165285

ANTIČKI PODNI MOZAICI - Tehnologija restauriranja

21,24 | 160,00 kn
19,12 | 144,03 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 16,99  | 127,98 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789538012198
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2019

O knjizi ANTIČKI PODNI MOZAICI - Tehnologija restauriranja

Antički podni mozaici – Tehnologija restauriranja Sare Riđički prva je knjiga na hrvatskom jeziku iz područja restauriranja antičkih podnih mozaika koja obuhvaća najvažnija suvremena saznanja iz struke te na jednome mjestu pruža konkretne informacije o svim aspektima restauratorskih postupaka: povijesnih, metodoloških i tehnoloških. Antički podni mozaici dragocjeni su spomenici antičke civilizacije na našem tlu, no nisu još dovoljno istraženi ni u potpunosti zaštićeni. Ova će knjiga pripomoći stručnjacima u kvalitetnijem očuvanju i uspješnijoj javnoj prezentaciji ovog jedinstvenog segmenta hrvatske kulturne baštine.

Knjiga je podijeljena u nekoliko cjelina:

    Prvi dio govori o povijesnom razvoju podnih mozaika, općenito i u Hrvatskoj, uključujući tehnike izrade, stratigrafiju i materijale, restauratorsku etiku i razvoj struke u svijetu i u Hrvatskoj.
    Slijedi poglavlje o planiranju zahvata, što obuhvaća pregled stanja, analize materijala i oštećenja te određivanje mogućnosti konzervacije i optimalnih rješenja.
    Glavno poglavlje knjige govori o konkretnim zahvatima (materijalima, tehnikama i postupcima), o održavanju mozaika te o mozaicima u muzejima i vođenju dokumentacije.
    Knjiga sadržava i popis literature, fotografije, dijagrame, pojmovnik te kazalo pojmova.

Knjiga je namijenjena restauratorima te svim drugim stručnjacima koji su na neki način uključeni u proces restauracije mozaika i koji razumiju važnost interdisciplinarnog pristupa. To se u prvom redu odnosi na srodne struke: arheologe – koji su najbliži suradnici restauratora na antičkom lokalitetu, arhitekte – kao projektante zaštitnih sustava zajedno s građevinskim stručnjacima; kemičare, biologe i fizičare – koji rade na analizama uzoraka materijala i prema tome utječu na odabir sredstava i materijala; povjesničare i povjesničare umjetnosti, pa čak i djelatnike administracija konzervatorskih, gradskih ili državnih ureda – koji su uključeni u proces donošenja odluka vezanih za lokalitet i koji možda obrazovanjem nisu bliski restauratorskoj struci, ali njihov opis posla pretpostavlja osnovna znanja o funkcioniranju restauratorskih projekata.

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
9789538012198
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2019
Broj stranica
143
Format
24 x 15 cm