Prikaži više Prikaži manje

Autor Lovrenčić, Sanja

Rođena 1961. u Kninu. Književnica i prevoditeljica. Poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski i slovenski. Objavila je šest pjesničkih zbirki, a za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je nagradu Kiklop za najbolju pjesničku zbirku 2007. godine.

Autorica je više proznih knjiga: zbirki kratkih priča Wien Fantastic, Portret kuće i Zlatna riba i istočni Ariel; romana Kolhida, Klizalište, Dvostruki dnevnik žene sa zmajem, U potrazi za Ivanom (nagrada Gjalski 2007.), Martinove strune (objavljen 2008. na hrvatskom i na njemačkom; Literaturpreiss SMSK) i Ardura. Autorica je i fantastične trilogije Zmije Nikonimora.

Piše i za djecu te je za knjigu Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić dobila nagradu Grigor Vitez 2001. Kao dramska autorica dobila je 1997. nagradu ASSITEJ-a za najbolji kazališni tekst za mlade za Bajku o Sigismundi i Krpimiru. Za djecu je priredila i nekoliko knjiga i slikovnica prema motivima iz svjetske i domaće folklorne baštine: za Hrvatske bajke dobila je nagradu Kiklop 2009. godine, a za Noinu mačku i druge igrokaze nagradu Grigor Vitez 2010.

U programima Hrvatskog radija izveden je niz njezinih radio-dramskih tekstova, među kojima su neki izvođeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom). Kao samostalni dokumentarist snimila je i režirala šest dokumentarnih radio-drama. Triput je sudjelovala u radu međunarodnog žirija festivala Prix Europa u Berlinu. Kao suradnica III. programa Hrvatskog radija izabrala, prevela i priredila niz tekstova s područja svjetske književnosti. Od listopada 2012. do svibnja 2013. vodila emisiju o knjigama na II. programu Hrvatskog radija.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Za prijevod knjige C. S. Lewisa Konj i njegov dječak uvrštena je 2004. na Časnu listu IBBY-a. Za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu Kiklop 2012.

Sanja Lovrenčić suvlasnica je i glavna urednica naklade Mala zvona.

Od autora Sanja Lovrenčić